نام کتاب : سخن نو
در تحقیق در باره ترتیب و زمان نزول سوره ها و حروف مقطعه
نویسنده : مهندس جمال گنجه ای
حروف مقطعه :
اگر بخواهیم دقیق سخن بگوئیم باید بگوئیم که در ابتدای سوره هائی که اصطلاحا دارای حروف مقطعه میباشند گاهی فقط یک حرف وجود دارد ، مانند «ن» و «ق» و «ص» (در ابتدای سوره های قلم و قاف و صاد) ، که آنها را «حروف مقطعه» می نامیم ، ولی در مورد سوره هائی که دارای بیش از یک حرف باشد مانند طه و الر و کهیعص و غیره ، آن باصطلاح حروف را «مجموعه حروف مقطعه» می نامیم .
این قلم به لطف الهی به توفیق عظیمی موفق گشته و توانسته روشی برای «عصاره گیری محتوای سوره ها» پیدا کند و عصاره محتوای هر سوره را «درس» آن سوره نامیده است.
اگر برای هر سوره ای که مجموعه حروف مقطعه دارد «درس» همان سوره را مقابل آنها قرار دهیم جدولی خواهیم داشت .
اولین نتایج
اولین چیزی که از جدول فوق فهمیده میشود که این است که
«درسِ» سوره هایِ دارایِ مجموعه های حروف مقطعه مساوی ، به یکدیگر خیلی نزدیک و بلکه مساوی هستند .مثلا سوره هائی که «حم»دار هستند ، «درس» همه آنها به اصرار کافران در نپذیرفتن حق و لجبازی و عمد و اصرار در آن اشاره دارد .
همچنین «درسِ» سوره های «الر»دار در دلداری پیامبر و مومنان و وعده پیروزیِ نهائی آنان مشترک است .
ونیز «درسِ» سوره های «الم»دار محتویِ موضوعاتی مربوط به امور اخلاقی و احکام شرعی و موضوعات دیگری که مجموعا به سازندگی و رشد شخصیتیِ انسانی مربوط است می باشد .
این یک کشف جالب است که میگوید :
بین محتوای سوره ها و مجموعه های حروف مقطعه شان یک رابطه مستقیم و معنی دار وجود دارد
نکته دیگری که فوقا از فهمیده های فوق الذکر به دست می آید یک کمک بی نظیر برای تعیین ملاک های یک لیستِ ترتیبِ نزولِ کار آمد در اختیار میگذارد .
حروف مقطعه مشابه ، نشان دهنده شرایط محیطیِ سیاسی – اجتماعیِ مشابه است .یعنی چه؟
یعنی اینکه در جریان پیشرفت نزول وحی ، جامعه مخاطب وحی ، در یک بازه زمانی به جمع بندیی رسید که مقابله موثر با پیامبر (ص) را در انکار و تکذیب عامدانه و مصرّانه و لجوجانه پیام های او دید و این شرایطی است که در زمان نزول سوره های «حم» دار بر پیامبر (ص) و پیروان او حاکم بود .
بعدا شرایط سخت ترهم شد و این دوره ای بود که سوره های «الر» دار نازل می شد .
بعدا شرایط باز هم بدتر شد ، اما دیگر پیامبر (ص) وپیروانش بیدی نبودند که از آن بادها بلرزند و این ، دوره نزول سوره های «الم» دار است .
کمی کنجکاوی بیشتر ذهن را متوجه مجموعه های حروف مقطعه ای میکند که بزرگتر از مجموعه های قبلی است اما آنها را درخویش دارد ، مانند حم عسق (که حم را در خود دارد) و المر و المص (که «الم» و «الر» و «ص» را در خود دارند)
دقت در محتوای این نوع سوره ها نشان میدهد بین این سوره ها و سوره های سابق الذکر شباهت هائی وجود دارد .
تمرکز روی همین مطلب و بخصوص روی سوره شورا که «حم عسق» دارد نشان میدهد بین این سوره و سوره های دارای «حم» قرابتی واضح وجود دارد زیرا در سوره شورا نیز همان عنصرِ مشترکِ سوره های دارای «حم» به وضوح به چشم می آید.
ادامه این کنجکاوی ، ما را به این میرساند که سوره رعد که دارای «المر» است ، هم با سوره های دارای «الم» ، و هم با سوره های دارای «الر» وجوهِ مشترک دارد .
اینک که کنجکاوی ما خیلی تحریک شده ، جستجوی بیشتر میکنیم و می بینیم که سوره نمل که دارای «طس» است با سوره های قصص و شعراء که دارای «طسم» می باشند نیز قرابت آشکاری دارد (باید متن سوره ها را بخوانید تا متوجه قرابت شان شوید)
از مجموع اینها یک قانون مهم بدست می آید و آنهم این است که :
1 – «درس» سوره های داخل جدول فوق نمایانگرِ مفاهیم آن سوره ها هم هست .
2 -
مجموعه های مقطعه «جمع پذیر»ند (و البته توجه داریدکه چیزی که «جمع پذیر» باشد «تفریق پذیر» هم هست)
یعنی اینکه وقتی مفهوم «طسم» را داریم (که «درس» سوره های شعراء و قصص باشد) و وقتی که مفهوم «طس» را هم داریم (که «درس» سوره نمل باشد) از تفاضل این دو مفهوم ، مفهومِ «م» بدست می آید ، و با این کار معنی کلیه حروف مقطعه دیگر ، مثلا ی س ک ه ع م ر ا ل ط ح نیز قابل کشف است .
ویرایش بوسیله کاربر 1393/10/18 04:57:06 ب.ظ
| دلیل ویرایش: مشخص نشده است