رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, member تاریخ عضویت: 1394/12/17 ارسالها: 651 تشکرها: 7 بار 31 تشکر دریافتی در 31 ارسال
|
❇️چه كساني مشمول انعمت عليهم هستند؟
🔸قسمت اول: همنشينان انبيا
💠وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُـولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِـحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا نساء:69
🌱و هر كسی از خدا و رسول اطاعت كند، آنان [در بهشت] با كسي خواهند بود كه خدا بر آنان نعمت [ويژه] بخشيده است؛ از پيامبران و صدّيقين [راستان] و شهداء [نمونههاي ممتاز و اسوههاي ايمان] و صالحين [=شايستگان] و چه نيكو رفيقانياند آنها!
🔷شأن نزول:یکی از صحابه پیامبر صلّی اللّه علیه و آله به نام «ثوبان» که نسبت به آن حضرت، محبت و علاقه شدیدی داشت، روزی با حال پریشان خدمتش رسید، پیامبر صلّی اللّه علیه و آله از سبب ناراحتی او سؤال نمود، در جواب عرض کرد: امروز در این فکر فرو رفته بودم که فردای قیامت اگر من اهل بهشت باشم، مسلما در مقام جایگاه شما نخواهم بود، و اگر اهل بهشت نباشم که تکلیفم روشن است، و بنابراین در هر حال از درک حضور شما محروم خواهم شد، با این حال چرا افسرده نباشم!؟ این دو آیه نازل شد و به این گونه اشخاص بشارت داد که افراد مطیع پروردگار در بهشت نیز همنشین پیامبران و برگزیدگان خدا خواهند بود، سپس پیامبر صلّی اللّه علیه و آله فرمود: به خدا سوگند، ایمان مسلمانی کامل نمیشود مگر این که مرا از خود و پدر و مادر و همه بستگان بیشتر دوست دارد، و در برابر گفتار من تسلیم باشد.
🔷دوستان بهشتی هر مسلمان نمازخواني در شبانه روز (حداقل) 10 بار از خدا ميخواهد: «ما را به راه راست هدايت كن، راه كساني كه به آنان نعمت دادي...»، اين بار دوم است كه در كنار آيهى صراط مستقيم، گروه «أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ» مطرح است. اينك در اين آيه به تفصيل كساني را كه از نعمت ويژة پروردگار بهرهمند شدهاند معرفي ميكند.
🔷«انبیاء» و فرستادگان مخصوص پروردگار که نخستین گام را برای هدایت و رهبری مردم و دعوت به صراط مستقیم برمیدارند.
🔷 پاداش اطاعت از پيامبر، همجوارى با همهى انبياست. چون همه يك نورند و يك هدف دارند و اطاعت از يكى، همراه شدن با همه است. «مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ ... مَعَ ... النَّبِيِّينَ» همنشينى با انبيا در دنيا براى همهى پيروان واقعى امكان ندارد، بنابراين مراد آيه همنشينى در آخرت است.
👈ادامه دارد...
📚تفاسير نور ، نمونه و بازرگان
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, member تاریخ عضویت: 1394/12/17 ارسالها: 651 تشکرها: 7 بار 31 تشکر دریافتی در 31 ارسال
|
❇️چه كساني مشمول انعمت عليهم و بر صراط مستقيم هستند؟
🔸قسمت دوم
✅صديقين چه كساني هستند؟
💠وَ مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقِينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِينَ وَ حَسُنَ أُولئِكَ رَفِيقاً «69»نسا
🌱و هر كس كه از خدا و پيامبر اطاعت كند، پس آنان (در قيامت) با كسانى همدم خواهند بود كه خداوند بر آنان نعمت داده است، مانند پيامبران، صدّيقان، شهيدان و صالحان و اينان چه همدمهاى خوبى هستند.
🔹در سورهى حمد در كنار صراط مستقيم، گروه «أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ» آمده بود، و اين بار دوم است كه در كنار آيهى صراط مستقيم، گروه «أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ» مطرح است. گويا غير از انبيا و شهدا و صدّيقان و صالحان، ديگران بيراهه مىروند و راه مسقيم، منحصراً راه يكى از اين چهار گروه است.
🔹«راستگویان» کسانی که هم در سخن راست میگویند و هم با عمل و کردار صدق گفتار خود را اثبات میکنند و نشان میدهند که مدعی ایمان نیستند بلکه به راستی به فرمانهای الهی ایمان دارند.
🔹صدق و صداقت راستي است، «صِدِّيق» مبالغه صدق، يعني بسيار راستگو و راست کردار است. مؤمن کسي است که ميان قول و فعل او دوگانگي و تفاوت نباشد و به آنچه ايمان آورده در همه حال عمل کند. اگر به انفاق و زکات، صدقه و صدقات گفته ميشود، از اين روست که صداقتِ ايمان را با خرج کردن براي غير ميتوان شناخت. صادقون و صادقين عمدتاً به راستگويان گفته ميشود، اما صيغه مبالغه اين فعل فقط درباره پيامبران به کار برده شده است که ظاهر و باطن و حرف و عمل آنها کاملا يکي بوده است. مثل: ادريس و ابراهيم (إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَبِيًّا) و همچنين يوسف که ياران زندانياش او را صدّيق ميناميدند (يوسف 46 (12:46) ) و نيز مريم که صدّيقه لقب گرفت (مريم 41 (19:41) ).
🔹ناگفته نماند اين صفت علاوه بر پيامبران، به صورت جمعِ صديقون و صديقين، در وصف اوصياء و اولياء حق، که اولين تصديقکنندگان پيامبران با قول و فعل خود بودند، در قرآن آمده است (نساء 69 (4:69) و حديد 19 (57:19) ). چه بسا اصحاب بدر و مهاجرين و انصار، همچنين حواريون عيسي را بتوان در اين رديف قرارداد.
🔹بالاتر از قول و فعل، ميثاقي است که خدا از طريق عقل و ادراک از ما گرفته و آزمون و وسيله امتحاني است که تا معلوم شود چه حد صادقانه به آن عمل ميکنيم: لِيَسْأَلَ الصَّادِقِينَ عَنْ صِدْقِهِمْ... (احزاب 8 (33:8) ).
👈ادامه دارد...
📚تفاسير بازرگان و نمونه
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, member تاریخ عضویت: 1394/12/17 ارسالها: 651 تشکرها: 7 بار 31 تشکر دریافتی در 31 ارسال
|
❓چه كساني مشمول انعمت عليهم و بر صراط مستقيم هستند؟
🔶قسمت سوم
♦️منظور از شهدا چه كساني هستند؟
وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُـولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِـحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا نسا 69 و هر كسی از خدا و رسول اطاعت كند، آنان [در بهشت] با كسي خواهند بود كه خدا بر آنان نعمت [ويژه] بخشيده است؛ از پيامبران و صدّيقين [راستان] و شهداء [نمونههاي ممتاز و اسوههاي ايمان] و صالحين [=شايستگان] و چه نيكو رفيقانياند آنها!
1⃣ «شهدا» و کشته شدگان در راه هدف و عقیده پاک الهی، و یا افراد برجستهای که روز قیامت شاهد و گواه اعمال انسانها هستند. 📚تفسير نمونه 2⃣ شهدا در سابق نيز گفته بوديم كه اين كلمه در قرآن كريم به معناى گواهان در اعمال است ، 👈 و در هيچ جاى قرآن كه از ماده (ش ه د) كلمه اى به كار رفته به معناى كشته در معركه جنگ نيامده ، بلكه مراد از آن افرادى است كه گواه بر اعمال مردمند تفسير الميزان -3⃣ شاهد بودن، به معناي اُسوه و نمونه قابل پيروي را در آيات ديگري نيز ميتوان به وضوح ديد (حج 78 (22:78) و بقره 143 (2:143) ). قرآن از مسلمانان خواسته است شاهدي (مدل و الگويي) براي ساير مردم جهان باشند (حج 78 (22:78) ، نساء 41 (4:41) و 135 (4:135) ، مائده 8 (5:8) و 44 (5:44) ). و نيز پيامبران را شاهد و شهيد بر امتهاي خود شمرده است. بسياري از مترجمان شهيد را گواه و شاهد بر اعمال پيروان خود دانستهاند، اما به تصريح قرآن، فقط خدا بر اعمال بندگان شهيد است و پيامبران در زمان حياتشان بر آنچه مردم در پنهان انجام ميدادند، بيخبر بودند، چه رسد پس از رحلتشان (ر ك به مائده 109 (5:109) و 116 (5:116) ). 💫تفسير بازرگان
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, member تاریخ عضویت: 1394/12/17 ارسالها: 651 تشکرها: 7 بار 31 تشکر دریافتی در 31 ارسال
|
❇️چه كساني مشمول انعمت عليهم و بر صراط مستقيم هستند؟
🔸قسمت چهارم
✅از صالحان و راستان باشيم تا رفيق بهشتيان باشيم.
💠وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُـولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِـحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا نساء 69
🌱و هر كسی از خدا و رسول اطاعت كند، آنان [در بهشت] با كسي خواهند بود كه خدا بر آنان نعمت [ويژه] بخشيده است؛ از پيامبران و صدّيقين [راستان] و شهداء [نمونههاي ممتاز و اسوههاي ايمان] و صالحين [=شايستگان] و چه نيكو رفيقانياند آنها!
🔹صالحان» و افراد شایسته و برجستهای که با انجام کارهای مثبت و سازنده و مفید و پیروی از اوامر انبیاء به مقامات برجستهای نائل شده اند. در پایان میفرماید: «آنها رفیقهای خوبی هستند» (وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً).
🔹از آیه فوق این حقیقت به روشنی استفاده میشود که موضوع معاشران خوب و همنشینهای با ارزش به قدری اهمیت دارد که حتی در عالم آخرت برای تکمیل نعمتهای بهشتی این نعمت بزرگ به «مطیعان» ارزانی میگردد.
🔹برای بیان اهمیت این امتیاز بزرگ (همنشینی با برگزیدگان) میفرماید: «این موهبتی از ناحیه خداست، و کافی است که خدا از حال بندگان و نیات و شایستگیهای آنها) آگاه است» (ذلِکَ الفَضلُ مِنَ اللّهِ وَ کفی بِاللّهِ عَلِیماً).
🔹«صالِحِينَ»، اصلاحگران بزرگ جوامع بودهاند كه با تحقّق بخشيدن به شرط «ايمان و عملواالصالحات» توفيق يافتند اين عنوان را نصيب خود سازند. واژة صالحين 27 بار در قرآن، عمدتاً دربارة پيامبران، آمده است. ملحق شدن به جرگة صالحان نيز دعاي پيامبران بوده است (يوسف 101 (12:101) و شعراء 83 (26:83) )، همچنين داخل شدن و پيوستن به آنان (مائده 84 (5:84) ، انبياء 75 (21:75) و 86 (21:86) ، نمل 19 (27:19) ، عنكبوت 9 (29:9) ).
🔹«رِفْق»، بيانگر حالتي از مدارا و ملاطفت و تسهيل و گشايش است. در رفاقت و با رفيقان نيز مدارا و ملاطفت برقرار ميشود. كلمة «رفيق» (در باب فعيل، مثل عليم) دلالت بر بسياري ميكند و همين يكبار در قرآن آمده است.
📚تفاسير نمونه و بازرگان
|
|
|
|
جهش به انجمن
شما مجاز به ارسال مطلب در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ارسال پاسخ در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به حذف مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ویرایش مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ایجاد نظر سنجی در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به رای دادن در این انجمن نمی باشید.