logo
پر بازدید ترین عناوین تالار از ابتدا: مطالب زیبا با آیات (تعداد مشاهده:176947)    ایه 59 سوره احزاب(حجاب):زنان مسلمان،جلباب(روپوش) رابه بدن خود نزدیک کنند تا مورد اذیت قرار نگیرند (تعداد مشاهده:140027)    آیا زنان کفار که به اسارت مسلمانان در می آیند بر مسلمانان حلال میشوند و زناشویی با آنها اشکال ندارد (تعداد مشاهده:130754)    اوقات نماز های یومیه در قران (تعداد مشاهده:95064)      پر بازدید ترین عناوین سه ماه گذشته: ترجمه تدبر و نکات مهم تفسیری سوره لقمان: ایات حکمت اموز قران هدایت کننده اهل ایمان و عمل صالح است    وصیت در چه چیزهایی و برای چه کسانی؟    قمار، پليد و شيطاني است. از ان اجتناب كنيد    تعصب ديني ، ممدوح يا مذموم؟ مفهوم تعصب چيست؟             

توجه

Icon
Error

ali Offline
#1 ارسال شده : 1403/04/13 11:30:57 ق.ظ
ali

رتبه: Advanced Member

گروه ها: Moderator, Administrators, member
تاریخ عضویت: 1390/03/24
ارسالها: 1,949

تشکرها: 4 بار
29 تشکر دریافتی در 29 ارسال

اهمیت رضایت عمومی در چگونگی حکمرانی

" #حکومت باید بکوشد تا مجموعه ی رفتارش به #رضایت_عمومی منجر شود و در این راه از قوانین رسمی تجاوز نکند.

امام علی (علیه السلام ) در عهدنامه خود به مالک اشتر آورده است:

🔸: "وليكن احب الامور اليك اوسطها في الحق و اعمها في العدل و اجمعها لرضي الرعية، فان سخط العامة يجحف برضي الخاصة و ان سخط الخاصة يغتفر مع رضي العامة ... و انما عماد الدين و جماع المسلمين و العدة للا عداء، العامة من الامة، فليكن صغوك لهم و ميلك معهم"

🔻"بايد محبوب ترين امور نزد تو متعادل ترين آن نسبت به حق و عمومي ترين آن در جهت #عدل و #انصاف و جامع ترين آن در جهت كسب رضايت مردم باشد; چرا كه ناراحتي و #نارضايتي #عموم_مردم به #رضايت_خواص نيز ضربه مي‌زند; در حالي كه نارضايتي خواص در برابر رضايت عمومي بخشوده و قابل تحمل است ... همانا تكيه گاه دين و اتحاد و اجتماع مسلمين و نيروي قوي در برابر دشمنان، عموم و اكثريت امت هستند; پس بايد به عموم و اكثريت متمايل باشي و خواست تو با خواست آنان همراه باشد."

🔻👈در مقبوله عمربن حنظلة درباره دو روايت مختلف از معصومين (ع) از امام صادق (ع) سؤال شده و امام (ع) فرموده است : "روايت مورد نظر اكثريت اصحاب و نظر مشهور مورد عمل قرار گيرد و روايتي كه عده كمي آن را پذيرفته اند و نزد اكثريت مردم و اصحاب مشهور نيست رها شود، چرا كه در روايت مورد نظر اكثريت و مشهور نزد اصحاب ترديدي نيست ."
🔻مقصود امام صادق (ع) اين نيست كه روايت مشهور از نظر منطقي هيچ گونه ترديدي در صحت و حقانيتش نيست، بلكه مقصود اين است كه از نظر آرامش و اطمينان عرفي و اجتماعي بسيار مطمئن تر از روايت غيرمشهور است ; و لذا در حدي است كه مردم بدون ترديد به آن اعتماد مي‌كنند.

👈👈وقتي درباره اصل حكم خدا در يك مسأله چنين ملاكي پذيرفته شده است، درباره برداشت مردم از رفتار حكومت چنين منطقي پذيرفتني است و هر گونه رفتار برخلاف برداشت عمومي انديشمندان و عرف عقلا امري غيرمنطقي است .
🔻اين ملاك در اولويت بندي مسائل اجتماعي نيز پذيرفتني است، كه #مسؤولان_حكومت بايد پس از اطلاع رساني دقيق به مردم، نتيجه مورد نظر ايشان را به كار بندند تا اختلافي ميان حكومت و مردم پديد نيايد.

از اين رو با توجه به پيشرفت امكانات ارتباطي، حكومت ها بايد رفتار خويش را در واكنش هاي مثبت يا منفي مردم ارزيابي كنند 👈👈و از #تقابل با آمال و آرزوهاي مشروع و قانوني مردم پرهيز كنند.
👈 البته ممكن است برخي نظريات كارشناسان و دانشمندان با مخالفت ابتدايي اكثريت غير متخصص روبرو شود ولي اكثر متخصصان با آن موافق باشند. در اين صورت وظيفه ابتدايي #حكومت، توجيه و تشريح مطلب به گونه اي است كه عموم مردم متوجه فوايد و ضررهاي تصميماتشان بشوند و سپس به اجراي طرحها و نظريات كارشناسي اقدام كنند; چرا كه در محيط نا امن و مواجه با رويارويي عمومي، هيچ طرحي موفق نمي شود.

💢💢در هر حال لازم است در اموري كه به سرنوشت مردم مربوط مي‌شود، تنها مطابق نظر آنان عمل كنند; زيرا زيان #استبداد و #تحميل_آرا و ديدگاههاي حاكمان بر مردم - هرچند آن ديدگاهها صحيح باشند - به مراتب بيشتر از آن است كه مردم بر اساس ديدگاه خود راهي را بپيمايند و آنگاه به اشتباه خود پي ببرند. در صورت اخير مردم در مسير رشد و بالندگي گام برداشته اند، اما در فرض نخست از اين مسير بازمانده اند.

📚نام کتاب : اسلام دين فطرت
🖌نویسنده : ایت الله حسینعلی منتظري، جلد : 1 صفحه : 626


كلمات كليدي: حكومت مردم رضايت عمومي مشروعيت
ali Offline
#2 ارسال شده : 1403/05/02 04:56:37 ب.ظ
ali

رتبه: Advanced Member

گروه ها: Moderator, Administrators, member
تاریخ عضویت: 1390/03/24
ارسالها: 1,949

تشکرها: 4 بار
29 تشکر دریافتی در 29 ارسال
بخشي از نظرات شهيد باهنر:

#امام و #امامت باید مورد قبول مردم باشد. یعنی اگر چنانچه کسی صفات خوبی هم دارد ولی مردم او را نپذیرفتند، نمی تواند رهبری کند.
💫رهبری در اسلام امامت متکی به قبول و پذیرش مردم است.
پیامبر هم وقتی ولی و امام می شود که از سوی مردم پذیرفته شود. حضرت علی(ع) امامت سیاسی- اجتماعی و حکومتی خود را پس از بیعت مردم با وی اعمال کرد.
👈بنابراین در اسلام اگر پذیرش مردمی نباشد حکومت معنا ندارد.



امامت از بطن امت برمی خیزد این تعبیر بسیار جالبی است. مساله این نیست که از بالا یک مقامی را تعیین کنند با یک ابلاغ و با کمک این ابلاغ بگویند تو رهبر مردم باش، نه، رهبری تحمیل پذیر نیست؛ رهبری ابلاغ بردار نیست؛ رهبری توصیه پذیر نیست؛ رهبری از درون امت می جوشد؛ فردی که با مردم مانوس بوده از مردم بوده درد مردم را احساس کرده دشمنی را شناخته راه را شناخته توانسته است در دل مردم جا باز کند. (فروغ اندیشه، جلد1 ، ص 66)

زمامداری پیامبر، نتیجه مقبولیت مردم مدینه

زمام داری در اسلام مساله تحکم و تحمیل نیست پیغمبر سیزده سال در مکه پیغمبر است اما هنوز نقش زمامدار به خود نگرفته خوب که جا می افتد و مردم او را به عنوان اینکه بتواند رهبر مردم باشد می پذیرند و بعد از مدینه وفد پشت سر وفد گروه پشت سر گروه می آیند و پیغمبر را دعوت می کنند و اعلام وفاداری می کنند و بیعت می کنند و قول وفاداری می دهند بعد به مدینه می رود و مردم وفادار به او پشت سرش از مکه حرکت می کنند. هجرت نمودار مقبولیت است و انصار نصرت شان هم نمودار مقبولیت پیغمبر. یعنی هر در خانه ای که به روی یاران پیغمبر در مدینه باز می شود، امضایی است که پای حکومت پیغمبر می کنند و هر انسان مهاجری که که از سرزمین خودش حرکت می کند و به مدینه می آید امضایی است که پای حاکمیت طبیعی و عمومی و مقبولیت پیغمبر می رسد. وقتی که این امضاها با جانشان با عمل شان با فریادشان پای حاکمیت و زمامداری پیغمبر می رسد، پیغمبر اعلام می کند ما در این شهر حکومت تشکیل می دهیم. منشور صادر می کند، قرارداد می بندد، بیت المال تاسیس می کند، ارتش ملی و محدود به وجود می آورد. یعنی درست در موقعی که مردم او را پذیرفته اند، به عنوان زمامدار و عملا اثبات کرده اند که وفادارند او زمامداری را می پذیرد. (فروغ اندیشه، جلد1 ، ص 67)

علی(ع) پس از مقبولیت عمومی زمام امور را به دست می گیرد

علی بن ابی طالب موقعی می خواهد زمام امور را به دست گیردکه موج خروشان مقبولیت عمومی از دل جامعه بجوشد و بعد از پای درآوردن خلیفه سوم دور او بریزند و فریاد بزنند که ما جز تو کسی را به عنوان زمامدار قبول نداریم آنچنان هجوم آوردند که به قول خودش نزدیک بود بچه هایم زیر پاهای مردم له شوند درست در اینطور حالتی که مقبولیت عمومی پیدا کرده می تواند رهبر باشد می تواند زمامدار باشد و الا ائمه دیگر مثلا امام حسن عسگری روحش اخلاقش معنویتش علمش تمام اینها رد سطح دیگر امامان است اما شرایط اجتماعی توطئه دشمنان و فشاری که به وجود آورده بودند امکان آنکه در بین جامعه مطرح شود و مردم او را بشناسند و بپذیرند واحاطه کنند و امامتش را به جان و دل قبول کنند به وجود نیامده. (فروغ اندیشه، جلد1 ، ص 68)

مرجع تقلید قابل ابلاغ دادن نیست

مساله مرجعیت، مرجع فتوا و تقلید بودن یک شرایطی دارد اما اگر ده نفر همه شان واجد شرایط بودند آن کسی مرجع تقلید قرار می گیرد که مردم او را انتخاب کنند و بپذیرند به عنوان مرجع و الا آن کسی که مردم دل شان با او نیست او را به عنوان رهبری قبول ندارند سلیقه او ، حرکت اجتماعی او طوری نیست که مردم بتوانند او را به عنوان رهبر و مرجع بپذیرند . مرجعیت قابل تحمیل نیست و لذا خوجوش است در شیعه مخصوصا این مساله است که اصلا مرجع تقلید قابل ابلاغ دادن نیست که بگویند یک مقامی ابلاغ بدهد که آقا مرجع تقلید است و مردم مجبورند فتوای او را عمل کنند نه جالب است که حتی در مورد امام جماعت هم همینطور است . امام جماعت در این مسجد هست اگر مردم خواستند آزادنه به او به او اقتدا می کنند نخواستند اقتدا نمی کنند . (فروغ اندیشه، جلد1 ، ص 69)

مساله امامت در اسلام یک طرفش مساله امت است

نظر من این است امام جماعت مرجعیت تقلید و غیره و غیره در اسلام نوعی انتخاب مردمی می خواهند . رای مردم در درون این پذیرش و مقبولیت هست و لذا انتخاب وجود دارد و جالب است که این انتخاب هم همراه با پیوند روحی است با پیوند قلبی است یعنی چون دوستش داریم او را پذیرفتیم چون به او عشق می ورزیدیم او را به عنوان امام و رهبر انتخاب کردیم درست . بنابراین مساله امامت در اسلام یک طرفش مساله امت است و پذیرش مردم و رای مردم و انتخاب مردم. (فروغ اندیشه، جلد1 ، ص 70)

منبع: فروغ اندیشه، دیدگاه های شهید باهنر، واحد فرهنگی بنیاد شهید، تهران، 1361

ali Offline
#3 ارسال شده : 1403/05/24 10:26:47 ق.ظ
ali

رتبه: Advanced Member

گروه ها: Moderator, Administrators, member
تاریخ عضویت: 1390/03/24
ارسالها: 1,949

تشکرها: 4 بار
29 تشکر دریافتی در 29 ارسال
⚡️رأي ملت تنها ملاک مشروعیت است


◽️امام  علی ع می‌فرماید:
" به خدایی که دانه را شكافت و انسان را پدید آورد، اگر نبود حضور مردم و تمام بودن حجت بر من به‌جهت وجود یاور ، و پیمانی که خدا از عالمان گرفته که دربرابر پرخوری ستمکاران و گرسنگی ستمدیدگان ساکت ننشینند، بی‌تردید طناب شتر حکومت را بر کوهانش می‌افکندم و با پایانش مانند اولش برخورد می‌کردم و رهایش می‌نمودم" ( نهج‌البلاغه، خطبه ۳).

◽️و می‌فرماید:
" مرا رها کنید و سراغ دیگری بروید.... اگر مرا رها کنید مانند یکی از شما خواهم بود و شاید برای حاکمی که برمی‌گزینید از همه شنواتر و پیروتر باشم. من مشاور شما باشم بهتر از این است که امیر شما باشم!" ( نهج‌البلاغه، خطبه ۹۲).

✔️یکم؛ امام علی ع  می‌فرماید که به خاطر دوچیز حکومت را پذیرفتم یکی اینکه مردم از من خواستند و دیگر اینکه عالم در قبال حقوق انسان‌ها وظیفه دارد و هیچ اشاره‌ای به امامت و ولایت نمی‌کند.  پس حکومتی که خواست مردم را داشته باشد کاملا مشروع است وبرای مشروعیت حکومت نیاز به چیز دیگری نیست.

✔️دوم؛ کسانی که به امام علی ع مراجعه کردند شیعه نبودند که امامت آن حضرت را قبول داشته باشند. پس مردم از آن حضرت خواستند که از آن جهت که عالم عادل است حکومت را بپذیرد و نه از این جهت که امام است. امام ع خواست مردم را اجابت کرد. پس حکومت امام علی دموکراتیک بوده و به هیچ معنایی تئوکراتیک نبوده است. بنابراین ملاک مشروعیت حکومت دموکراتیک بودن و داشتن رأي مردم است و نه چیز دیگر!

✔️سوم؛ امام علی ع در فقره دوم به مردم دستور می‌دهد که او را رها کنند و سراغ فرد دیگری بروند. آیا اگر مردم به دستور امام عمل می‌کردند و دیگری را به حکومت می‌رساندند عملی خلاف شرع انجام داده بودند و آن حکومت نامشروع بود؟ مگر امام به عمل خلاف شرع دستور می‌دهد؟! پس ملاک مشروعیت تنها خواست و اراده مردم است.

✔️چهارم؛ امام ع می‌فرماید که اگر مردم کس دیگری را انتخاب کنند او بیش از دیگران با او همکاری و از او اطاعت می‌کند.  پس امام حاکمی را که مردم انتخاب کرده‌اند مشروع می‌داند.  پس ملاک مشروعیت تنها رأي و  خواست مردم است.

✔️پنجم؛ فرض کنیم کسی مدعی حکومت تئوکراتیک باشد! اگر این حکومت رأي مردم را نداشته باشد که هرگز مشروع نیست! و اگر رأي مردم را داشته باشد که با رأي مردم مشروعیت می‌یابد و به عامل دیگری برای مشروعیت نیاز ندارد!

✔️ششم؛ چگونه می‌شود که مقامی که صرفا مشروعیت خود را از رأي مردم گرفته است رأي مردم را تنفیذ کند و به آن مشروعیت بخشد؟! این یکی از خبط‌های بسیار بزرگی است که تدوین کنندگان قانون اساسی مرتکب شده‌اند!

✍عبدالرحیم سلیمانی
farhang Offline
#4 ارسال شده : 1403/06/04 01:42:27 ب.ظ
سید کاظم فرهنگ

رتبه: Advanced Member

گروه ها: member, Administrators
تاریخ عضویت: 1390/02/31
ارسالها: 1,034
Iran (Islamic Republic Of)

47 تشکر دریافتی در 28 ارسال
🟢🟠 حکومتی که #اقبال_عمومی را ندارد، #مشروع نیست؛ این حکم خداست.
پاسخ به مغالطه تقابل #مشروعيت مردمي و الهي،


✅"چون یک مغالطه ای در سخنان و گفته ها مطرح می شود، بنده توضیح می دهم. وقتی گفته می شود #رای_مردم دخالت در مشروعیت نظام اسلامی دارد بلافاصله به ذهن انسان می آید که مشروعیت را #خدا داده و این سخن نوعی شرک است و نباید مردم را در کنار خدا نشاند.
📌هر حکمی در مسئله قرار می گیرد تا احراز موضوع نشود نمی توان حکم را جاری کرد. مثلا همان طور که در احکام اسلام بیان شده برادر از برادر ارث می برد پس ابتدا برادری فرد باید احراز شود تا بعد بتواند ارث ببرد.به قول خودمان تا برادری طرف اثبات نشود نمی تواند ارث ببرد.
اگر کسی گفت باید به فلانی ارث بدهید، شما می گویید آخر هنوز برادریش ثابت نشده است. اگر او بگوید برادر بودن مهم است یا خدا؟ بلافاصله می گویید چه ربطی دارد؟ همان خدایی که گفته این ارث را به برادرت بده، گفته اول باید برادریش را اثبات کند تا بتوانید به او ارث دهید.
مثال دیگر پدر بر فرزند ولایت دارد. حالا اگر من بگویم شما باید به حرف پدرت گوش کنی و دیگری به شما بگوید مبادا گوش کنی و باید فقط #حرف_خدا را گوش کنی. در حالی که خدا گفته است باید به حرف پدر گوش کرد و در اینجا پدر در عرض خدا نیست. این جور نیست که بگوییم ولایت از دو ناحیه می آید؛ پدر و خدا.

🔹🔹اگر کسی بگوید مردم دخیل در #مشروعیت هستند در حقیقت می گوید #ولایت برای موضوعی قرار داده شده که عبارت است از اینکه عالم به احکام دین باشد(که به آن «فقاهت» می گوییم)، «مخالفا لهواء» باشد یعنی عدالت داشته باشد و سوم اینکه مردم او را قبول داشته باشند.
آیا #عدالت و #فقاهت در عرض خداست که کسی رگ گردنش بیرون بزند و بگوید فقط خدا و فقاهت و عدالت نه؟
مشروعیت ناشی از فقاهت یعنی فقاهت داخل در موضوع اخذ شده و قید موضوع است.
عدالت قید موضوع است و همین طور پذیرش مردم نیز قید موضوع است.

🔻 اینکه گفته می شود #حکومتی که #اقبال_عمومی را ندارد #مشروع نیست، حکم خداست.
👈لذا اگر کسی می گوید خروج جامعه از حیثیت تأثیرگذاری، مخالفت با مشروعیت است؛ این بدان معناست که او دارد قیدی از قیود را از موضوعیت خارج می کند.

ما در طول تاریخ خود بسیار حاکمانی داشته ایم که فقیه نبودند و فاسق بوده اند و می گفتیم حکومتشان حکومت جور است؛ چرا؟! به این دلیل که قید موضوع را نداشته اند.
👈وقتی می گوییم #اقبال_عمومی و نظر جمهور که بر مبنای #حکم_عقل، همان نظر #اکثریت است، شرط مشروعیت نظام است و #انتخابات مشروعیت ساز است ♦از این جهت است که اقبال عمومی در منظر امام، جزو موضوع است.
👌👌 همان خدایی که گفته اگر فقیه و عادل و آگاه به زمان نیستی، ولایت نداری، قید پذیرش مردم را نیز قرار داده است."

🎙حجت الاسلام سيدحسن خميني
نقل از ارشيو سايت جماران

سیدکاظم فرهنگ
کاربرانی که در حال مشاهده انجمن هستند
Guest (2)
جهش به انجمن  
شما مجاز به ارسال مطلب در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ارسال پاسخ در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به حذف مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ویرایش مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ایجاد نظر سنجی در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به رای دادن در این انجمن نمی باشید.

قدرت گرفته از YAF 1.9.6.1 | YAF © 2003-2024, Yet Another Forum.NET
این صفحه در مدت زمان 0.361 ثانیه ایجاد شد.