رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, Administrators, member تاریخ عضویت: 1390/03/24 ارسالها: 2,017
تشکرها: 4 بار 29 تشکر دریافتی در 29 ارسال
|
#باورهاو_رفتارهايقرآني. سوره #انعام
🐬🌾 #حق_خدا را از #محصولات خود به #نیازمندان بدهید. در خوردن و انفاق آنها هم اسراف نکنید.
🔸وَهُوَ الَّذِي أَنشَأَ جَنَّاتٍ... كُلُوا مِن ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ وَلَا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ انعام:141 اوست كه باغهايي پديد آورد .. از ميوة آن، هنگامي كه به بار مينشيند بخوريد و هنگام برداشت محصول، حق [شرعي] آن را [به محرومان و مستمندان] بپردازيد و اسراف نكنيد كه خدا اسراف كنندگان را دوست ندارد.
♦كمك به مستمندان نبايد منّتي بر آنان تلقي گردد، اين حق آنان در اموال كساني است كه برخورداري بيشتري دارند. در قرآن آمده است حق خويشاوندان (محروم) و مسكين و ابن سبيل را بپردازيد (اسراء 26 (17:26) و روم 38 (30:38) ) و پيامبر مكرم اسلام(ص) فرمودند: در مال انسان علاوه بر زكات حقوق ديگري هم هست «اِنّ فِيالمالِ حَقٌ سِوَي الزَّكوه».
❇(وَ آتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصٰادِهِ) ضمير در « حَقَّهُ » به « ثَمَر » بر مىگردد، دراينصورت، بهمعنى حق فقيران است كه به اين ميوهها تعلق مىپذيرد. منظور خدا از « حَقّ » در اين آيه، همان چيزى است كه مردم عرب در آن زمان به آن معتقد بودند.ايشان هنگام چيدن ميوهها، مقدارى را به فقيران و مقدارى را به نزديكان خويش مىبخشيدند.شاهد بر اين مطلب، آيات سورهى قلم است كه ضمن اشاره به داستان اصحاب باغ، از آمدن فقرا و مساكين در هنگام چيدن ميوهها سخن گفته كه براى فرار از دادن اين حق، پيشنهادى ازسوى ايشان مطرح و عملى مىشود كه با خشم و سخط الهى همراه مىگردد. 🖊در روايات اهل بيت عليهم السلام بيان شده كه مراد از اين #بخشش، همان است كه باغبانان هنگام چيدن محصول و دروى زراعت به فقرايى كه پيش آنها حاضر مىشدند، مىدادند. در روايت ديگرى امام اين صدقه را غير از #زكات مصطلح مىشمرد: 👈« شنيدم ابو عبدالله صادق عليه السلام ، سلام خدا بر ايشان باد، مىگفت: "در مزرعه و كشتزار، دو حق بر عهدهى تو است: اوّل :حقّى كه از تو مىگيرند.دوم: حقّى كه خود عطا خواهى كرد." من پرسيدم كه كدام حق است كه بايد بگيرند و كدام حقى است كه خود بايد بدهم؟ ابو عبدالله گفت: "حقى كه از تو مىگيرند، ضريب دهيك و بيستيك محصول است.حقى كه تو خواهى پرداخت، فرمان خداى عزّ و جل است كه مىگويد :«حق برداشت را در روز چيدن محصول، ادا كنيد» يعنى از خوشههاى گندم و جو، يكمشت يكمشت، به فقيران حاضر بدهيد تا از برداشت محصول فارغ شويد."»
مراد از بخششى كه گرفته مىشود، زكات، و مراد از بخششى كه انسان به فقرا مىدهد، همان #صدقه است. .منظور از « يومَ حِصَادِهِ » روزى است كه چيدن ميوهها تمام شده باشد؛ لذا اگر اين عبارت، بهمعنى وجوبِ زكات باشد، اين زكات در روزى واجب است كه محصولات، چيده شده و آمادهى ذخيره كردن است، نه روزى كه ميوهها برسد.
♦️(وَ لاٰ تُسْرِفُوا إِنَّهُ لاٰ يُحِبُّ اَلْمُسْرِفِينَ) « لَاتُسْرِفُوا » خطاب به همان كسانى است كه به آنها مجوز خوردن و دستور پرداخت سهم فقرا، داده شده است.اين گروه، نبايد در خوردن زيادهروى كنند؛ 👈البته #زيادهروى در #بذل و #بخشش مال نيز، مطلوب نيست.در سورهى فرقان 42/ 67 يكى از ويژگىهاى عباد الرحمن را ترك #اسراف در انفاق شمرد: «وَ اَلَّذِينَ إِذٰا أَنْفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَ لَمْ يَقْتُرُوا وَ كٰانَ بَيْنَ ذٰلِكَ قَوٰاماً؛ و كسانى كه چون انفاق كنند، اسراف نمىكنند و كم نمىنمايند، و انفاق آنها بين اين دو حد وسط است.»
📚تفسیر همگام باوحی و بازرگان
|
|
|
|
جهش به انجمن
شما مجاز به ارسال مطلب در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ارسال پاسخ در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به حذف مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ویرایش مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ایجاد نظر سنجی در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به رای دادن در این انجمن نمی باشید.