❓پرسش: آقای فرهنگ
در ايه ١٠ سوره نازعات "يقولون"(بصورت فعل مضارع) امده است اما
در ايه ١٢ "قالوا"بصورت ماضی .
تفاوت انها در چیست؟
ایا ایه ۱۲ادامه قول منکران است،یا پاسخ به انها؟
پاسخ 1:
💢"یقُولُونَ أَ إِنَّا لَمَرْدُودُونَ فِی الْحَافِرَةِ
( اینان در دنیا) میگویند:آیا به راستی ما (پس از مرگ) به صورت اوّل باز گردانده میشویم؟
۲ )منکران معاد،زنده شدن اهل قبور را شگفتآور خوانده و آن را بعید میشمارند.
💢قَالُوا تِلْکَ إِذاً کَرَّةٌ خَاسِرَةٌ
( و به استهزا) میگویند:در آن صورت این بازگشتی زیانبار خواهد بود.
۱ )تمسخر و ریشخند،برخورد منکران معاد در برابر گزارشهای رستاخیز
فعل«قالوا»ممکن است از صدور این گفتار در قیامت خبر دهد که ماضی بودن آن،برای بیان قطعی بودن آن است و نیز میتواند حاکی از گفتۀ کافران در دنیا باشد.
برداشت یاد شده،براساس دومین احتمال است. «تلک»-که اشاره به بعید است-مؤید این احتمال است.
۲) منکران معاد،حیات دوبارۀ انسانها را پس از مرگ،حیاتی بیثمر و سراسر زیان وانمودکرّة»؛یعنی،رجوع.نسبت دادن زیانکاری به رجوع-نه رجوع کنندگان-مبالغه در ترسیم زیانکاری است.
۳) منکران معاد در قیامت،زیانکاری خود را مشاهده کرده و به یکدیگر بازگو خواهند کرد.
قالوا تلک إذًا کرّة خاسرة
برداشت یاد شده،ناظر به احتمال صدور سخن منکران معاد در قیامت است."
📚نقل از تفسیر راهنما
به نظرجناب هاشمی رفسنجانی(ره)هم هردوفعل یقولون وقالوابه مشرکان برمی گردد که فعل یقولون را در دنیا بیان می کردند وفعل قالوا هم می تواند در دنیابرای استهزا گفته شود هم بعد مشاهده زیان در اخرت به طور واقعیتی غیر قابل انکار بیان شود.
پاسخ از خانم انصاری
پاسخ 2:
به نظر من هم ،همان گفتار مشرکان در دنیاست.اما،چه قرینه ای در آیه دال بر تمسخر ،وجود دارد؟آیه 11 مبین ان است که این منکران معاد، در دنیا هم پیش خود حساب میکردند که اگر بازگشت و قیامتی باشد،انها ضرر میکنند اما برای فرار از این واقعیت،به انکار و استبعاد ان روی میاوردند.در سوره قیامت هم اشاره شد که انسان برای راحت بودن وجدانش در فجور و گناه ،قیامت را بعید می پندارد.بل یرید الانسان لیفجر امامه یسال ایان یوم القیامه
آقای فرهنگ
پاسخ:
چون انها منکر معاد بودن وبیان " درآن صورت ما از زیانکارانیم" حالت پاسخ منطقی هست که دال بر پذیرش معاد هست لذا این پاسخ آنها فقط می تواند از سر تمسخر باشد
خانم انصاری
پاسخ 3:
🌷 بعداز این مجموعه(ایات 1_9) سوگند و جواب یک «قالوا» وجود دارد.
🌷اولا «یقولون»، به «قالوا» تغییر پیدا کرده است، و این حرف نمیتواند در قیامت باشد و ظرف آن عوض شده است. فیلمی که از قیامت آغاز شده بود، در این قسمت تمام شده است و بعد از اینکه سخن قرآن را شنیدند که فرموده قیامت حتما واقع میشود و برای شما ترس و سرافکندگی باقی میماند، «قالوا» اخباری از اظهار نظری که مخاطبان این سخن کردهاند، است.
🌷و نیز وجود «تلک» که اسم اشاره است و به چنین بازگشتی اشاره دارد و در واقع اشاره میکند به آنچه که در آیات ۱ تا ۱۱ گفته شد.
🌷و نیز «إذاً» که به معنای در این صورت است، و میرساند که قائل این سخن، چیزی شنیده است که در پاسخ به آن میگوید: قَالُوا تِلْکَ إِذًا کَرَّةٌ خَاسِرَةٌ (١٢)
🌷آن بازگشت در آن صورت، که با ترس و سرافکندگی ما همراه باشد، بازگشت خسارت باری خواهد بود. و در ادامه و از پاسخی که خدای متعالی به اینها میدهد، روشن میشود که این سخن از روی استهزا بیان شده است.
✅پس در واقع:
🔺در آیات ۱ تا ۱۱ با استبعاد و استصعاب معاد مقابله میکند.
🔺 در آیات ۱۲ تا ۱۴ با استهزای معاد مقابله میکند.
✳️جهت هدایتی سیاق
تاکیدبروقوع معاد درپاسخ به کسانی که بیان قرآن رادرخصوص ترس وسرافکندگی بعیدشماران وسخت پنداران هستند و معاد را به سخره گرفتهاند و به هشدار الهی توجه نکردهاند.
ارسالی توسط خانم پیرونظر
ویرایش بوسیله کاربر 1397/04/31 07:58:02 ق.ظ
| دلیل ویرایش: edit