سئوال ❓
منظور از «مردمِ» مطرح شده در آیه 4 چه کسانی است؟
آیا مردمی که از قبرها بیرون می آیند یا کسانی که در آخر تاریخ بشر زندگی می کنند و در اثر وقوع قیامت نظام زندگیشان بهم می ریزد؟
♻️به قرینه «و» اولِ آیه 5 معلوم می شود معنی اخیر درست است.
یعنی آن کوبنده می کوبد و در ابتدا چیزهای ضعیف مانند آنتن ها، دکل های برقی و مخابراتی و امثال آن، و ساختمانهای مراقبت و نگهداری، و دیوارها و سدها و فنس ها، و خلاصه همه این چیزهائی که برای بشر قدرت سازماندهی و قدرت مضـاعف ایجـاد می کند خراب می شود،
👈 و در این صورت قدرت بشر که در نظم و نظام و انتظام اجتماعی محقق می شود بهم می ریزد، و جهان انسانیت تبدیل می شود به جهانی بی سازمان؛وبشر تبدیل می شود
به تعدادی افراد جداگانه بی سازمان، که طبعاً در این حالت دیگرنه قدرتی برای پیشبرد کارهایش و نه ترسی برای دیگران دارد.
❗️اما آن کوبنده توقف ندارد. می کوبد و در اثر کوبش آن، چیزهای قوی تر از بین می روند، مثلاً کوه ها از هم می پاشند (و مانند پشم حلاجی شده می گردند)
♻️ از روی همین قرینه معلوم می شود آنچه در سوره قبلی (زلزال)راجع به انسان خواندیم و (قال الانسان مالها و انسان می گوید چه اش شده؟)
با این شرح، باید مربوط به انسانِ ساکن و واقع در آخر تاریخ باشد و از همینجا ضمناً معلوم می شود که تفسیر سوره ها به ترتیب نزول چقدر کمک می کند)
💫💥آن کوبنده
هرچه هست ، آن «کوبنده» یک عامل خارجی است و قیامت بواسطه آن آغاز می شود و موجد تغییرات و دگرگونی های عظیمی در زمین خواهد شد و چنان غیرقابل تصور است که به قرینه آیه 3 حتی نباید انتظار داشت رسول اکرم (ص) نیز تصور روشنی از آن داشته باشند.
‼️سه بار تکرار،✨ یکبار مطرح کردن بصورت سئوالی ✨و یکبار مطرح کردن بصورت سئوالیِ اعجازی از رسول اکرم (ص)، مجموعاً عظمت آن، و عدم امکان راهیابی مخاطب به ابعاد عظمت آن را مطرح می کند.
💢در اینکه دو اتفاق بعدی که در آیه های 4 و 5 مطرح شده در اثر کوبش آن کوبنده است، شکی نیست ، و برای دهشتناکی آن همین کافی است که کوهها از صلابت بیفتند و به ریگزارهائی تبدیل گردند، و آدمیان هم به موجودات بی خطر بیچاره ای تبدیل شوند.👌❗️ (توجه کنید به عبارت ملخ پراکنده)
♻️♻️شاخص ها
از کلمه «موازین» فهمیده می شود هر
شخصی ارزیابی می شود،
آنهم نه از یک لحاظ بلکه از چندین لحاظ متعدد و متفاوت.
مثلاً برحسب هر شاخصی، (یا میزانی) یک نمره ای دریافت می کند و برحسب شاخص های مختلف نمره های مختلفی دریافت می کند.
🔰 آنگاه اگرمجموع موازین مختلف او سنگینی کرد یک وضعی خواهد داشت و اگرمجموع موازین مختلف او سبک بود وضع دیگری خواهد داشت.
☘مثلاً یکی ممکن است از لحاظ جستجوی علم خیلی حریص باشد اما از لحاظ عبادی معمولی باشد ، و یا یک نفر از لحاظ کوشش و قبول مسئولیت و فداکاری خیلی بالا بوده اما بهره چندانی از علم نداشته و یا اساساً علاقه ای به کسب علم نداشته باشد،
☘ یا دیگری که از همه لحاظ (کسب علم و علاقه به علم، کوششگری و فداکاری، پرداختن به نیایش ها و ...) متوسط باشد.
👈 اینها هر کدام نوعی درجه بندی دارند و در اینکه کسانی اهل نجات هستند که «شاخص های آنها» سنگین باشد، (و نگفته «شاخص آنها» سنگین باشد)
👌 نکته ایست که هم جای نگرانی و هم جای امیدواری است.
💫☄بهم خوردن همه چیز
چیزی که از این آیه فهمیده می شود این است که نظام ارتباطی بین افراد انسانی بهم میخورد.
افراد انسانی، بنا به تعبیر بکار رفته، با هم هیچ نوع بستگی نخواهند داشت.
بستگیهائی از نوع نسبتهای خانوادگی، قومی و قبیله ای، نژادی، حزبی و گروهی، و تشکیلاتی، و سایر انواع بستگی ها از بین می رود و هر یک از افراد انسانی، بصورت «فرد تنها» ظاهر می شود
👈(توجه کنید به عبارت ملخ های پراکنده) دیگر اینکه این موضوع آنقدر مورد اهمیت قرار گرفته که همطراز با تبدیل کوهها (که نماد صلابت است) به چیزی که شبیه پشم حلاجی شده است قلمداد شده است
💫☄اصل او هاویه است
البته ما سعی می کنیم خود را به ترتیب نزول مقید کنیم ولی همین قدر بدانید که بعداً آیاتی نازل شده که این آیه را تفسیر می کنند،
آیاتی مانند «ما یاکلون فی بطونهم الا النار» (چیزی در شکم هایشان جز آتش فرو نمی برند سوره بقره آیه 174) و «انما یاکلون فی بطونهم نارا» (جز این نیست که در شکم هایشان آتش را می خورند.
🌟 سوره نساء آیه 10) آیا هیچکس کسی را دیده که آتش بخورد؟ و یا اینکه جز آتش نخورد؟ طبعاً معنی دو آیه مذکور این است آنچه را که در این دنیا می خورند در آخرت تبدیل به آتش می شود.
🌟 به عبارت دیگر معنی این دو آیه این است که کاسبی های آنها طوری است که پولی که به دست می آورند و با آن غذا تهیه می کنند، به گونه ای است که در آخرت از جنس آتش خواهد بود .
لذا جمله «امّه هاویه» (اصل آنها هاویه است) به طور مجمل (که بعداً در خود قرآن توسط آیاتی که در آینده نازل خواهد شد) این معنی را می دهد که ریشه کارهای آنهائی که شاخص هایشان ضعیف و سبک است از نوع کارهایی است که (پس از تغییر یافتن اوضاع و احوال جهان فعلی و پیدایش جهانی دیگر) در جهان بعدی از جنس آتش خواهد بود و اصل و اساس و ریشه ی آنهاست و لذا صاحب خود را به خود جذب می کند و این مفهومی است که درآینده در سوره ها و آیات نازله بسیار مطرح خواهد شد.
🖌 از تفسیر اقای جمال گنجه ای
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔 @quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
ویرایش بوسیله کاربر 1397/01/21 05:53:35 ب.ظ
| دلیل ویرایش: مشخص نشده است