در آموزه های دینی برای اینگونه وقایع نیز چـند دلیل را بر شمــرده اند :
الف) امتحان الهی : برخى بلاهـا براى آزمـایش کـردن مردم رخ مى دهـد ؛ چرا که یکى از سنت هاى الهى است و به هیچ وجه تعـطیل بردار نمی باشد.
در قرآن چنین آمده است : «وَلَنَبْلُوَنَّکُم بِشَىْء مِّنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْص مِّنَ الاَْمْوَ لِ وَ الاَْنفُسِ وَ الثَّمَرَ تِ وَبَشِّرِ الصَّـبِرِینَ ; (بقره ، ۱۵۵)
و قطعاً شما را به چیزى [از قبیل] ترس و گرسنگى و کاهشى در اموال و جان ها و محصولاتمى آزمایـیم و مژده باد شکــیبایان را»
و همچنین در سوره مبارکه انسـان آیه ۲ خداوند می فرماید : « إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن نُّطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَّبْتَلِیهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِیعًا بَصِیرًا ؛ ما انسان را از نطفهاى اندر آمیخته آفریدیم تا او را بیازماییم و وى را شنوا و بینا گردانیدیم »
ـ
ب) کفاره گناهان : گاهى خداى متعــال براى از بیـن بردن آثار گناهان ، برخى بلاها و مصیبت ها را متوجه انسان ها مى کند تا به ه لطف و کرمش بخشى از گناهان برخى گنه کاران را در دنیا بشوید تا پس از مرگ ، گرفتار عذاب هاى دردناک نشــوند .
حضرت علی (ع) می فرماید: “بلا برای انسان ظالم وسیله ادب کردن، و برای مؤمن وسیله امتحان، و برای پیامبران موجب بالا رفتن درجات و برای اولیا موجب کرامت است”.
«وَ لَوْ أنَّ أهْلَ الْقُری آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأرْضِ وَ لکِنْ کَذَّبُوا فَأخَذْناهُمْ بِما کانُوا یَکْسِبُونَ ؛
و اگر اهل آبادی ها ایمان می آوردند و پارسایی می کردند، حتماً برکاتی از آسمان و زمین بر آنان می گشودیم، اما (آنان حق را) تکذیب کردند. پس به سبب آنچه همواره انجام می دادند، گرفتارشان کردیم».
ج) عاملى براى بازگشت و توبه : گاهى حوادث ناخوشایند و ناگوار در زندگى انســان ها رخ مى دهد تا عاملى براى بازگشت و سازنده روح آنان باشد .
غرور و غفلت و خواب زدگى ، مسلماً از موانع تکامل معنوى و سعادت انسان است و براى دگرگون ساختن این وضعِ نابسامان و جایگزین کردن یاد خدا به جاى فراموشى ها ، وجود حوادث غیرمترقبه که با فراز و نشیب خویش ، زندگى آرام را از انسان سلب مى کند ، بسیار راهگشاست .
قرآن کریم مى فرماید :«فَأَخَذْنَـهُم بِالْبَأْسَآءِ وَالضَّرَّآءِ لَعَلَّهُمْ یَتَضَرَّعُونَ ; (انعام ، ۴۲) و ما آن ها را به حوادث غم انگیز و رنج ها گرفتار ساختیم ، شاید به درگاه خدا روى آورند .
د) مصایب خود ساخته : برخى بلاها به دســت خود انسان ساخته مى شود ; به عبارت دیگر ،در نظام علت و معلول پیرامون ما بسیاری از رخدادها به سبب و نتیجه اعمال فردی و گروهی ماست و به عبارتی این حوادثِ دردناک از نوع طبیعى است که پرورده دست خود انسان هاست .
قرآن کریم مى فرماید : «إِنَّ اللَّهَ لاَ یَظْـلِمُ النَّاسَ شَیْـًا وَ لَـکِنَّ النَّاسَ أَنفُسَهُمْ یَظْـلِمُونَ ; (یونس ، ۴۴) خداوند هیچ بر مردم ستم نمى کند ; ولى این مردمند که بر خویشتن ستم مى کنند .»
ویرایش بوسیله کاربر 1393/04/12 03:01:49 ب.ظ
| دلیل ویرایش: مشخص نشده است