رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, Administrators, member تاریخ عضویت: 1390/03/24 ارسالها: 2,060
تشکرها: 4 بار 29 تشکر دریافتی در 29 ارسال
|
دسته بندي نظرات مراجع مختلف در خصوص اول ماه قمري بر اساس 6 مبنا:
مبنای یکم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی مشهور فقهاء مانند آیات عظام امامخمینی(ره)، گلپایگانی(ره)، اراکی(ره)، سیّدمحمّد صدر(ره)، بهجت(ره)، سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، سیّدمحمّدتقی مدرّسی)
مبنای دوم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بیشترِ شب با هم مشترکاند» (مبنای فقهی آیتالله وحید خراسانی)
مبنای سوم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترکاند» (مبنای فقهی آیات عظام خویی(ره)، تبریزی(ره)، لطفالله صافی گلپایگانی(ره)،صانعي (ره) ، جوادي املي ،محمّداسحاق فیّاض)
مبنای چهارم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در هر نقطهای برای همۀ نقاط زمین» (مبنای فقهی آیتالله سيد صادق روحاني (ره) و بشیرحسین نجفی)
مبنای پنجم: مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی ایت الله صادقی تهرانی (ره) وآیتالله خامنهای)
مبنای ششم: مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترکاند» (مبنای فقهی آیات عظام علامه فضل الله (ره) فاضل لنکرانی(ره)، سیّدکاظم حائری، نوری همدانی، ابراهیم جناتی، بيات زنجاني و سيد كمال حيدري)
به نقل از سايت شبكه اجتهادویرایش بوسیله کاربر 1404/01/10 02:37:41 ب.ظ
| دلیل ویرایش: edit
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: member, Administrators تاریخ عضویت: 1390/02/31 ارسالها: 1,132 ![Iran (Islamic Republic Of) Iran (Islamic Republic Of)]() 48 تشکر دریافتی در 28 ارسال
|
اصل ارسال توسط : Guest 
ب: در دعای قنوت عید فطر آمده است: (اسئلک بحق هذا لیوم الذی جعلته للمسلمین عیدا )کلمه هذا در عبارت اشاره است به شیء معیّن چرا که وضع حروف عام و موضوع له حروف خاص است و مسلّماً مراد از اسم اشاره در این دعا روز خاص است که همان عید فطر باشد و از طرفی این روز خاص را برای تمام مسلمانان جهان عید ذکر نموده است (للمسلمین)حال اگر رؤیت بلد فقط برای همان بلد معتبر است چرا بصورت جمع محلی به الف ولام آمده است که عید برای تمام مسلمان ها می باشد.
"ممکن است این قول [عدم اعتبار وحدت افق] با دعایی که در نماز عید وارد شده است تقویت شود و آن دعا این است: اسالک بحق هذا الیوم الذی جعلته للمسلمین عیدا،از تو میخواهم به حق این روز که برای مسلمانان عید قراردادی… دلیل تقویت این قول با دعای مزبور این است که از این دعا آشکارا فهمیده میشود که یک روز واحد معین که با کلمه «هذا» به آن اشاره شده است، عید تمامی مسلمانان پراکنده در نقاط مختلف زمین با اختلافی که در افقیشان وجوددارد، میباشد نه این که این روز، برای یک شهر عید باشد و برای شهر دیگر عید نباشد. آیه شریفهای هم که در مورد شب قدر و این که بهتر از هزار شب است و در آن هر امری براساس حکمت تدبیر و جدامی گردد، وارد شده است، چنین است. براساس ظاهر آیه شریفه، شب قدر یک شب معین است با احکامی مخصوص برای همه مردم و تمامی اهل جهان نه این که برای هر ناحیه و مکانی شب قدر مخصوصی وجود داشته باشد مغایر باشب قدر منطقه و ناحیه دیگر. اما این سخن مورد اشکال است زیرا: بنا برکروی بودن زمین، گریزی از تعدد روز عید و شب قدر نخواهد بود. به دلیل این که کسانی که وحدت افق را شرط نمیدانند، حجیت رؤیت هلال در یک منطقه را مختص سرزمینیی میدانندکه حداقل در بخش کوتاهی از شب، با سرزمینیی که هلال در آنها دیده شده، مشترک باشند و نیمه دیگر زمین را که با آن سرزمین هیچ اشتراکی در شب ندارد، مشمول این حکم نمیدانند. بنابراین چه وحدت افق را شرط بدانیم و چه شرط ندانیم، روز عید متعدد است همچنان که بنابر کروی بودن زمین، شب قدر نیز متعدد است." ایت الله جعفر سبحانی فقه اهل بیت(ع) فارسی، شماره ۲۷ |
سیدکاظم فرهنگ |
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, Administrators, member تاریخ عضویت: 1390/03/24 ارسالها: 2,060
تشکرها: 4 بار 29 تشکر دریافتی در 29 ارسال
|
دليل عمده اختلاف فقها در موضوع اغاز ماه قمري و هلال، ان است كه از قرآن كه منبع اصلي صدور احكام است، فاصله گرفتند و به روايات اولويت دادند . در حاليكه روايات را بايد ذيل قران فهميد
قران ميفرمايد فمن شهد منكم الشهر فليصمه يعني هركس شهر رمضان را درك كرد و وارد ان شد بايد روزه بگيرد موضوع، شهر است نه هلال. حلول و دخول شهر هم يك موضوع عرفي و علمي است اگر علم ثابت كرد شهر رمضان محقق شده است، درست است و بايد روزه گرفت
اصلا فقها نبايد وارد موضوع شوندبلكه استنباط حكم وظيفه انهاست كه با حلول شهر رمضان، چه احكامي مترتب ميشود.
روايات هم كه فرموده اند صم للرويه و افطر للرويه براي اين بوده كه طريق ديگري جز رويت براي اثبات ورود به شهر رمضان نبوده است.
ايت الله ايازي
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: member, Administrators تاریخ عضویت: 1390/02/31 ارسالها: 1,132 ![Iran (Islamic Republic Of) Iran (Islamic Republic Of)]() 48 تشکر دریافتی در 28 ارسال
|
🔻❓روز #شنبه 11 اسفند از نظر كدام مباني فقهي و كدام مراجع ، اول #رمضان است؟
🔶 براساس نقشۀ رؤیتپذیری #هلال ماه رمضان ۱۴۴6 قمری، هلال در شامگاه 10 اسفند در استرالیا و شرق و مرکز آسیا قابل رویت نیست. ولی در بخش های مختلفی از آفریقا و اروپا و غرب آسیا و جنوب آمریکای جنوبی با چشم مسلح دیده میشود. هلال در غرب آفریقا، آمریکای شمالی، مرکزی و بخشهای شمالی آمریکای جنوبی با چشم #غیرمسلح قابل رویت است.
👈درصورت تحقق اين پيش بيني، و از آنجا که ایران هم در بخشی از شب با این محدودههای رؤیت هلال مشترک است: 🔶 بر مبناي نظر فقهايي كه قايل به «کفایت رؤیت هلال (اعم از چشم مسلح يا غير مسلح) در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترکاند» مي باشند، روز #شنبه اول رمضان خواهد بود.
💢 آیات عظام خویی(ره)، تبریزی(ره)، لطفالله صافی گلپایگانی(ره)، سيد صادق روحاني (ره) صانعي (ره ) ، فاضل لنکرانی(ره)، سیدمحمدحسین فضل الله (ره)، سیّدکاظم حائری، وحید خراسانی، جوادي املي، محمّد اسحاق فیّاض، بشیرحسین نجفی ، بیات زنجانی، نوری همدانی و سیدکمال حيدري شامل اين گروه ميباشند.
💢اما ساير فقهايي كه قايل به «اشتراط اتّحاد افق» هستند، از انجا كه طبق پيش بيني ،در ايران در غروب جمعه، امكان رويت هلال ماه حتی با چشم مسلح ضعیف است، در صورت عدم رویت هلال ماه در ایران، شنبه را روز اخر شعبان و یکشنبه را روز اول ماه رمضان میدانند.
|
سیدکاظم فرهنگ |
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, Administrators, member تاریخ عضویت: 1390/03/24 ارسالها: 2,060
تشکرها: 4 بار 29 تشکر دریافتی در 29 ارسال
|
🔻❓روز #يكشنبه 10 فروردين 1404 از نظر كدام مباني فقهي و كدام مراجع ، #عيدفطر است؟
❇براساس نقشۀ رؤیتپذیری هلال ماه شوّال ۱۴۴6 قمری در غروب شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ شمسی ، 🌙رؤیت هلال با چشم عادی تنها در بخشی از مرکز و شمال اقیانوس آرام ممکن است، امّا ایران با محدودۀ فوق در بخشی از شب ، اشتراک ندارد. 🌙رؤیت هلال با چشم مسلّح در بخشی از مرکز و غرب و جنوبغربی و شمالغربی آمریکای شمالی، و شمال و بخشی از شرق و مرکز اقیانوس آرام محقّق میشود و ایران نیز با مناطق شرقی محدودۀ رؤیت اطمینانی هلال با چشم مسلّح، در بخشی از شب مشترک است؛
🔶در نتیجه، تنها با مبنای فقهي «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترکاند» (مبنای فقهی حضرات آیات فاضل لنکرانی(ره)، علامه محمدحسين فضل الله (ره)، سیّدکاظم حائری، نوری همدانی، بيات زنجاني و حيدري) در سراسر ایران، یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ شمسی ، روز اوّل ماه شوّال ۱۴۴۶ قمری و عید فطر خواهد بود و از نظر ساير مراجع روز دوشنبه اول عيد فطر خواهد بود.
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: member, Administrators تاریخ عضویت: 1390/02/31 ارسالها: 1,132 ![Iran (Islamic Republic Of) Iran (Islamic Republic Of)]() 48 تشکر دریافتی در 28 ارسال
|
ایا اثبات اول ماه قمری از شئون فقهاست؟
اینکه چه روزی اول یا آخر ماه قمری است، همانند تشخیص ماههای شمسی مسئله ای نجومی است و در زمره احکام فقهی نیست تا از شئون فقیه و مجتهد یا حاکم شرع باشد، و بالتبع تقلیدبردار هم نیست.
اما اینکه در تشخیص اول ماه قمری ملاک دقیقا چیست از قبیل محاسبات علمی، رؤیت بالفعل هلال ماه با چشم غیرمسلح در منطقه، مطلق رؤیت ولو با تلسکوپ، زمان تولد ماه، امکان رؤیت ماه به سادگی در هر جای کره زمین، و مسائلی از این قبیل از أمور اجتهادی و فقهی هستند، و منشأ اختلاف در تشخیص اول ماه قمری در استنباطهای مختلف از آیات و روایات نیز در همینمحورهاست.
اما تطبیق همین امور بر جهان خارج و تعیین اینکه دقیقا چه روزی اول ماه رمضان یا شوال در هر سال است از حوزه ولایت فقیه یا حاکم شرع، اجتهاد و تقلید فقهی و شئون مجتهد بیرون است و هر مسلمانی می تواند شخصا تحصیل یقین کند یا به هر طریق یقین آوری عمل کند.
هر طریقی که باعث اطمینان به حلول ماه رمضان شود قابل قبول است، چه رؤیت هلال، چه محاسبات ریاضی نجومی.
بنا بر احتیاط مستحب رؤیت هلال ماه با چشم غیر مسلح در محل سکونت یا در مناطقی از کرهزمین که حداقل حدود یک ساعت شب مشترک با محل سکونت دارند برای احراز ماه جدید کافی است.
از کانال استاد محسن کدیور |
سیدکاظم فرهنگ |
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, Administrators, member تاریخ عضویت: 1390/03/24 ارسالها: 2,060
تشکرها: 4 بار 29 تشکر دریافتی در 29 ارسال
|
❓پرسش و پاسخ: ❓ ايا ثبوت #هلال ماه قمري جديد از شئون فقهاست و مقلدين بايد از مراجع خود #تقليد كنند؟
✅پاسخ 1: ↩️ثبوت عيد مربوط به تقليد نيست. اگر از طريق متعارف اطمينان به رؤيت هلال پيدا كرديد يا دو نفر شاهد عادل، شهادت دادند به ديدن ماه (با چشم عادى) آن روز را عيد بگيريد. مسأله ثبوت هلال نه ربطى به مرجع دارد و نه مجتهد; بلكه موضوع خارجى است. اماراتى در شرع براى ثبوت آن قرار داده شده است. مرحوم ايت اله سيد صادق روحاني
✅پاسخ 2:
↩️مسئلۀ #رؤیت_هلال و اثبات اوّل ماه قمری، از جهتی تقلیدی است و از جهتی دیگر، غیر تقلیدی. مکلّفِ غیر مجتهد، در مبانی فقهی رؤیت هلال باید تقلید کند؛ برای نمونه: آیا رؤیت با چشم مسلّح، معتبر است یا باید با چشم عادی باشد؟ آیا اوّل ماه برای نقاطی که شبِ مشترک دارند، یکسان است یا خیر؟ آیا شهادت دو عادل به دیدهشدن هلال، معتبر است یا خیر؟ 👈امّا اینکه #هلال در فلان تاریخ، بنا بر آن مبانی دیده شده یا نه، تقلیدی نیست؛ بلکه ملاک، اثباتِ رؤیت هلال طبق حجّت شرعی است. ⬅️بنابراین، اگر طبق مبانی مرجع تقلید، اوّل ماه برای مکلّف ثابت شود، باید به آن عمل کند؛ هرچند اوّل ماه برای خودِ مرجع تقلید، ثابت نشده باشد.
🖊ايت الله شبيري زنجاني
🛑قسمت دوم.
✅پاسخ 3: ↩️اگر چيزي واقعاً جزم بود، علم بود يا علمي يعني طمأنينه ، اين مورد احتجاج است #حجت است. اگر انسان به جزم رياضي رسيد اين هم حجت منطقي است، هم حجت اصولي. در اول #ماه همين طور است حالا يك كسي با قطع چون در رسالهها هم آمده، اگر كسي يك منجّمي، رياضيداني با #روش_قطعي براي او ثابت شده است كه ماه هست منتها در اثر ابر و اينها قابل ديدن نيست يا بخار و غباري كه دارد قابل ديدن نيست يا نه طمأنينه شرعي پيدا كرد، خب اين بايد روزهاش را بخورد يا اگر از آن طرف اول ماه بر او ثابت شد، او ماه بايد روزهاش را بگيرد ديگران استصحاب به ماه شعبان ميكنند ميگويند روزه بر ما واجب نيست، ديگران حجت شرعي دارند اين هم #حجت_شرعي دارد. طمأنينه رياضي است هيچ جايي ما نداريم كه علم باشد يا علمي يعني جزم رياضي يا طمأنينه و محصول #كارشناسي علوم باشد و #حجت_شرعي نباشد.
ايت اله جوادي املي
✅پاسخ 4: ↩️در اسلام مبنای تشخیص #موضوعات، به عهدۀ #عرف و شخص مکلف است مگر موضوعات خاصی که شارع، خود آنها را آورده و تشخیصش نیز به عهدۀ خود اوست مانند کرّیت آب یا نصاب زکوات و امثالهم که در جای خود بحث شده است. 👈👈به همین جهت است که فقه و فقیه، عهده دار بیان احکام اند و موضوع حکم را در موارد متعارف، به خود عرف و #مکلف واگذار می کنند.
با توضیحات داده شده لازم به ذکر است که ملاک برای اعلام اول یا آخر ماه قمری – مطابق آنچه از روایات به دست می آید مانند روایتی که در وسائل الشیعه جلد دهم باب ۳ از ابواب شهر رمضان حدیث ۱ آمده است- رؤیت هلال ماه و یا اتمام سی روز کامل است بنابراین انسان باید به رؤیت اول و آخر ماه اطمینان یابد 👈و این اطمینان از هر راهی که بدست آید، کفایت می کند. با این شرایط اگر مکلف، از قول #منجمان و افراد اهل فن نیز اطمینان حاصل کند، برایش کفایت می کند.
ايت الله بيات زنجاني
|
|
|
|
جهش به انجمن
شما مجاز به ارسال مطلب در این انجمن می باشید.
شما مجاز به ارسال پاسخ در این انجمن می باشید.
شما مجاز به حذف مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ویرایش مطلب ارسالی خود در این انجمن می باشید.
شما مجاز به ایجاد نظر سنجی در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به رای دادن در این انجمن می باشید.