❄️🌸هدایت به صراط مستقیم یعنی چه؟
💠🔆 اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ "6/فاتحه"
ما را به [شاه] راه مستقيم راهبر باش
🌱
♦️🔹 صراط راه است، اما کلمات زياي در قرآن معناي راه دارد؛ طريق، جاده و سبيل، مذهب ، مسلک و... صراط کلمهاي رومي است که وارد زبان عربي شده. «Street» نام لاتين و معادل يونانياش «استراتو» است که به جادههاي وسيع و سنگفرش امپراطوري روم باستان، همچون بزرگراههاي کنوني در شهرها، گفته ميشد. در معناي صراط [که ريشة عربي آن با سين بوده] جذب و بلعيدن هم نهفته است. اين راهي است اصلي و مستقيم که ما را به سمت خودش جذب ميكند، نه راهي پُر پيچ و خم که رهرو را خسته و افسرده سازد.
♦️🔹ما روزي ده بار در نمازهاي پنجگانه از خدا ميخواهيم ما را به صراط مستقيم هدايت کند. اگر كسي بپرسد: منظورت از صراط مستقيم چيست، چه پاسخي داريم؟ آيا نبايد بدانيم چگونه راهي را از او طلب ميكنيم؟! اگر ندانيم، چه تأثيري در زندگيمان ميگذارد❓
♦️🔹در روز قيامت خداوند از بندگان سئوال ميکند: اي فرزندان آدم، مگر با شما عهد نبسته بودم كه رام و تسليم شيطان نباشيد، «يَا بَنِي آدَمَ أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ أَن لاَّ تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ»، بلکه تنها مرا عبادت کنيد [دلتان هموار پذيرش حق باشد] که صراط مستقيم همين است، «وَأَنْ اعْبُدُونِي هَذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ».
🔷🔸 هدايت راه «نمايي» نيست، راه «بردن» است، «ايصال بالمقصود» است. کسي که از شما آدرس ميخواهد؛ اگر به او نشانة راه بدهيد، راهنمايياش نمودهايد، ولي اگر جلو بيفتيد و او را به مقصد برسانيد، هدايتش کردهايد.
🔷🔸در هدايت دانستن راه کفايت نميکند، تبعيّت از هادي و رفتن در راه درست ضرورت دارد، به همين دليل قرآن فقط براي متّقين، مؤمنين و محسنين و مسلمين [تسليم حقيقت شدگان] هدايت است، با عمل به اين صفات است که ميتوان به دنبال هادي [کتاب و سنّت] به سوي مقصد رفت. دانش ديني بدون آن صفات کسي را به مقصد نميرساند.
🔷🔸در ابتدي سورة بقره آمده است: «ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ»، نميگويد«هدي للعلماء، للفقهاء». اگر معناي هدايت راهنمايي بود، اين کتاب ميبايست براي كسي که آن را بشناسد و بخواند و حافظ يا مفسر آن باشد هدايت باشد، اما ميگويد براي متّقين هدايت است.
🔷🔸 تقوا همان ارادة کنترل نفس و ترمز داشتن در خطرات مسير زندگي است؛ خطر خواهشهاي دل و هوي و هوس و رذايل اخلاقي که راهزن مسير حقند.
🔷🔸قبل از اسلام، «هادي» به کسي گفته ميشد که کاروان را از صحاري سوزان، شبانه با شناختي که از موقعيت ستارهها و جهات جغرافيايي داشت به مقصد ميرساند. در آن زمان به علت گرماي شديد عربستان، مسافران شبها با نور ستارگان سفر ميکردند و به کارشناس و هادي يا «بلدِ راه» احتياج داشتند.
👈 پيامبران نيز هادياني بودند که به راههاي آسمان حقايق آشنا بودند و مردمان را به سوي سعادت و نجات از سرابهاي زندگي به مقصد رهبري ميکردند.
👌کسي ممکن است بهترين قرآن شناس جهان باشد، ولي هنوز هدايت نشده باشد. ميگويند تيمور لنگ ميگفت حافظ هنري نکرده! من قرآن را از آخر هم حفظ هستم!! با اين حال بزرگترين لذت جهان و تماشاييترين مناظر را، فَوَران خون به هنگام گردن زدن مخالفين ميدانست!! در سپاهش هميشه محراب سياري همراه داشت که بيست نفر آنرا حمل ميکردند و به هر شهري كه به زور وارد مي شد، ابتدا با علمايش مباحثه ميکرد! ولي هنر و معروفيتش در قتل عام مردم بود. آيا چنين حافظي را ميتوان هدايت يافته تلقي كرد❓
🌹🌹در اين سوره جاي «من» نيست، همهاش «ما» است. سرنوشت ما به هم ارتباط دارد. همگي به اصطلاح، بر يك كشتي سواريم. در سورة حمد دعا ميکنيم: «اهدِنَا»، ما را هدايت كن، نه اِهْدِني، تنها من را. بلکه دستان ما را بگير و به ما توفيق ده تا بتوانيم با هدايت و دستگيري تو، به صراط مستقيم بياييم.
📚تفسیر آقاے بازرگان
┄═❁🍃❈🌸❈🍃❁═┄
ویرایش بوسیله کاربر 1400/02/31 05:14:02 ب.ظ
| دلیل ویرایش: مشخص نشده است