«چگونه با تنزیل درک خویش را از قرآن بهبود بخشیم؟»اپلیکیشن تنزیل نسبت به سایر برنامه های قرانی،حاوی اطلاعات اضافه و منحصر بفردی است که شما را در فهم بهتر منظور و مراد هر آیه و هر سوره کمک میکند.
"در اینجا سعی می کنیم مراحلی که نشان میدهیم کاملا عینی باشد تا یادگیری با سهولت همراه گردد.1- ابتدا«مرحله نزول و شرح آن مرحله» را مشخص میکنیم.با کلیک بر روی آیه و مشاهده جعبه اطلاعات،اولین سلول که حاوی مرحله نزول است را لمس میکنیم .توضیح انرا به عنوان یادداشت شماره 1 یادداشت میکنیم.
2- مجددا از جعبه اطلاعات آیه،"درس سوره" را مشاهده و تحت «یادداشت شماره 2» نامگذاری میکنیم.
3-مجددا از جعبه اطلاعات آیه،"عصاره فراز" یعنی چکیده مجموعه آیات مجاور آیه مورد نظر ما که با هم یک فراز یا پاراگراف را تشکیل میدهند،را یادداشت کرده و آن را «یادداشت شماره 3» مینامیم.
4-اینک آیه مورد نظر را دو - سه بار میخوانیم، طبعا درکی از مفاهیم مندرج در آن در ذهن ما نقش می بندد.
حالا فرازی را که آیه مورد نظر را در خویش دارد یکی دو دفعه میخوانیم(یعنی تمام آیاتی که با ایه مورد نظر ما دارای یک شماره فراز هستند)
پس از انجام این عمل درک خواهیم کرد که اینک آیه مورد نظر را بهتر می فهمیم.
این «بهتر فهمیدن» یک دستاورد مهم است که فعلا تا اینجا به آن رسیده ایم، یعنی تا اینجا فعلا آیه مورد نظر یک درجه برای ما مفهوم تر شده است، یعنی از لحاظتفسیرِ آیه مورد نظر یک درجه بالا رفته ایم.
5-حالا «یادداشت شماره3» را چند بار میخوانیم تا در ذهنمان جاگیر شود و پس از آن فرازمورد نظر را دوباره میخوانیم و در طول خواندن به «یادداشت شماره3» دائما توجه میکنیم.
سپس آیه مورد نظر را دوباره با توجه به مجموع «یادداشت شماره3» و متنِ آیاتِ فراز مربوطه میخوانیم.
در اینجا احساس می کنیم که آیه مورد نظر را بسیار بهتر از حالتی که شروع به این آزمایش کرده بودیم، می فهمیم. زیرا می بینیم کل پاراگرافِ فوق، قطعه ای از یک پازل بزرگتر است.
6-عین کاری که در ردیف 5 ذکر شده است با در نظر گرفتن «یادداشت شماره2» انجام میدهیم.
در این مرحله می بینیم مفاهیم آیه مورد نظر برای ما بیشتر از پیش روشن شده است. یعنی از لحاظ تفسیرِ آیه مورد نظر در این لحظه سه درجه بالا رفته ایم.
7-درست همان کاری را که در ردیف 6 ذکر شده است، اینک با اضافه کردن «یادداشت شماره1» انجام میدهیم.
حالاکه دیگر آیه مورد نظر را به وضوح خیلی بیشتری فهمیده ایم، درک میکنیم که اینک یک «نگاه» پیدا کرده ایم که مبتنی بر خود قرآن است و از خارج قرآن بر آن تحمیل نشده، وما خودِ این «نگاه» را از خود قرآن بدست آورده ایم.
8-ایجاد «یادداشت شماره 4» یعنی«نگاه»ی که شما در اثر عمل به شماره های 1 تا 8 بدست آورده اید.
حالا با این نگاه که دارای آن محورهای چهارگانه فوق است اگر به سراغ همان آیه برویم چنان معانیی برایمان آشکار می شود که موجب حیرتمان خواهد شد.
مثال:بطور تصادفی آیه 119 سوره مائده را مثال میزنیم. انجام مراحل 1 تا3:
«یاد داشت شماره 1»:
مرحله دهم:گسترش افراد منافق و علنی شدن مخالفتهای انها و جری شدن انها در توطئه چینی و دستور جهاد با انها ، تکمیل احکام فردی خانوداگی و اجتماعی و بیان حدود، صلح با مشرکان مکه و امکان گسترش تبلیغ اسلام ،فتح مکه و قدرتمند و فراگیر شدن دولت اسلامی و انعقاد پیمانهای مختلف و هشدار به پیمان شکنان
«یادداشت شماره 2»
درس سوره : احکام فردي و اجتماعي با زمينه "اي مسلمانان! کفار ويهود و نصاري چنين اند شما آنطور نباشيد".
«یادداشت شماره 3»
عصاره فراز18- آیات 120-109: انتقاد از مسيحيان به خاطر عقايد باطلشان.
مرحله4:
اینک آیه مورد نظر را دو - سه بار میخوانیم، طبعا درکی از مفاهیم مندرج در آن در ذهن ما نقش می بندد.
حالا فرازی را که آیه مورد نظر را در خویش دارد یکی دو دفعه میخوانیم(یعنی تمام آیاتی که با ایه مورد نظر ما دارای یک شماره فراز هستند)
در این مثال،پاراگراف مورد نظر را از ابتدای آیه 109 تا انتهای آیه 120 خوانده و ملاحظه می شود پاراگراف مذکور نوعی «صحنه بازجویی» از همه پیامبران است و تاکید روی بازجویی حضرت عیسی (ع) است که آیا تو با آن همه نعمتی که به تو داده ام (که شرح نعمت ها مفصل و از آیه 110تا 115است) به مردم گفته ای من و مادرم را به جای خداوند پرستش کنید؟ و حضرت عیسی(ع) مطالبی در انکار موضوع و دفاع از خویش می گوید که از آیه 116 تا 118 است و خداوند دفاعیاتش را می پذیرد و نه تنها به او بلکه به کلیه صادقان به میزان صدقشان وعده نعمت بهشتی جاودانه و رضایت متقابل می دهد و در آیه آخر نیز همه این مطالب را تعلیل می کند.
سپس آیه مورد نظر را جداگانه میخوانیم.و مفاهیم مندرج در آن که در ذهن نقش می بندد عبارت است از مفاهیمی مانند قیامت و تحسین خداوند از صادقان به خاطر صدقشان و وعده نعمت های بهشتی به آنان و رضایت متقابل خداوند و بندگان مورد نظر نسبت به یکدیگر و ...
پس از انجام این عمل درک خواهیم کرد که اینک آیه مورد نظر را بهتر می فهمیم.
این «بهتر فهمیدن» یک دستاورد مهم است که فعلا تا اینجا به آن رسیده ایم، یعنی تا اینجا فعلا آیه مورد نظر یک درجه برای ما مفهوم تر شده است، یعنی از لحاظتفسیرِ آیه مورد نظر یک درجه بالا رفته ایم.
مرحله 5:
آیه مورد نظر را دوباره با توجه به مجموع «یادداشت شماره3» و متنِ آیاتِ فراز مربوطه میخوانیم
در پاراگرافِ مذکور خداوند دارد ضمن بیان صحنه ای که در آینده ای دور اتفاق خواهد افتاد، عقاید باطل مسیحیان را مورد نکوهش قرار میدهد، و با ذکر آن جزئیات، اولا پاسخگو بودن همگان (حتی پیامبران عالیقدر) را در روزی که وقوعش برای همگان حتمی است ذکر می کند، و ثانیا، برائت پیامبرانِ عالیقدری مانند حضرت عیسی(ع) را از انحرافات کسانی که خود را پیروان آنها قلمداد می کنند(با ذکر دلایل روشن) روشن می کند و نیز بطور غیر مستقیم به مسیحیان می گوید در عقایدشان تجدید نظر کنند و ...
اینک تحقیق کننده (و هر کس دیگر) واقعا درک بهتری از آیه 119 بدست آورده و آن هم این است که می فرماید خداوند صداقت می خواهد و اگر حتی مسیحیان هم در اثر کمبود علم و اطلاع، انحرافات فکریی دارند آیا در همان حدی که به آنان رسیده صداقت دارند یا نه و لذا صِدق آنها در آن روز ارزیابی می شود و مثلا اینکه مسیحیان معمولی حتی به مقداری که به آنها رسیده عمل کرده اند یا نه و درباره آن مقدار که به آنها رسیده چقدر صِدق داشته اند.
ملاحظه می کنید؟ این درک،با درک اولیه خیلی فرق دارد و دو پله از آن بالاتر است.
یعنی در این مرحله، در تفسیر آیه مورد نظر دودرجه بالا رفته ایم.
مرحله6:
آیه و فراز مربوط را با توجه به یادداشت شماره 2 میخوانیم: در این مرحله می بینیم مفاهیم آیه مورد نظر برای ما بیشتر از پیش روشن شده است. یعنی از لحاظ تفسیرِ آیه مورد نظر در این لحظه سه درجه بالا رفته ایم.
زیرا می بینیم موضوع کلی تر شده و آیه 119 می خواهد این را بگوبد که ای مسلمانان! این مسیحیان معمولی که آدمهای بی علمی هستند حتی اگر در همان چارچوب مطالبِ رسیده صداقت داشته باشند نزد خدا حساب است اما شما که چنین قرآنی به شما رسیده که هیچ چیز از حقایق مهم در آن فروگذار نشده، ازشما پذیرفته نیست که مانند مسیحیان باشید و از عقاید باطل پیروی کنید در هر حال شما هم هرچه که از علما به شما رسیده اگر قدرت تحقیق و بررسی ندارید، به میزانی که صادقانه به آنها عمل کنید،در حساب شما با ارزیابی مثبت به نفع شما حساب میشود، و شما از آن میزان صداقتتان نفع می برید.
تحقیق کننده ( و هر کس دیگر نیز) می بیند موضوع آیه 119 حالا دیگر بسیار بیشتر از حالت اول برای او مفهوم شده است.
یعنی حالا در فهم آیه سه درجه بالا رفته ایم.
مرحله 7: آیه و فراز مربوط را با توجه به یادداشت شماره 1 میخوانیم:
در این قسمت،تحقیق کننده که یادداشت شماره 1 را نیز در نظر می گیرد، می بیند نکته ای که از آن استفاده میکند، این است که اینک دیگر کار اسلام بالا گرفته و خطراتی که آن را به شدت مورد تهدید قرار می دادند برطرف شده و اینک مسلمانان دارند رشد روزافزون کمی و کیفی میکنند، و طبعا مهمترین رشد کیفی آنان تکمیل و پالایش اعتقادیات و صداقت نسبت به اعتقادیاتشان است و آیه 119 در این جهت است
حالا «نگاه»ی که تحقیق کننده پیدا کرده، این محورها را دارد ( که در همان برگ یادداشت می شود) :
الف - میزان صداقت هرکس عامل بسیار مهمی است که در قیامت او را از آن لحاظ ارزیابی می کنند.
ب-عقاید مسیحیان، که باطل است، اما به همان مقداری که به آنان رسیده اگر در همان مقدار هم صادق باشند با کسانی که صداقت ندارند) و اهل کلاه شرعی میباشند) فرق خواهند داشت.
ج- مسلمانان باید به شدت درباره صحیح بودن عقایدشان حساس باشند و باید دنبال علم و یافتن حقیقت باشند و اینطور نباشد که «بره وار» دنبال هرکس راه بیفتند و علاوه بر آن که باید دائما علم خویش را زیاد کنند، دائما باید این دغدغه خاطر را داشته باشند که آیا به علم خویش عمل هم می کنند یا نه؟ (مثلا دنبال کلاه شرعی و غیره و غیره هستند یانه؟)
د- مسلمانان باید به این نکته توجه کنند که از لحاظ عقیدتی از ادیان مهم دیگر بالاترند و لذا باید در حدِّ این بالاتریِ خویش، رفتارصادقانه داشته باشند.
و حالا دیگر تحقیق کننده فکر می کند (و هر کس دیگر نیز)که در تفسیر آیه مورد نظر یک درجه دیگر بالاتر رفته است.
مرحله 8
تا اینجا داریم:
«یاد داشت شماره 1»:
مرحله دهم
گسترش افراد منافق و علنی شدن مخالفتهای انها و جری شدن انها در توطئه چینی و دستور جهاد با انها ، تکمیل احکام فردی خانوداگی و اجتماعی و بیان حدود، صلح با مشرکان مکه و امکان گسترش تبلیغ اسلام ،فتح مکه و قدرتمند و فراگیر شدن دولت اسلامی و انعقاد پیمانهای مختلف و هشدار به پیمان شکنان
«یادداشت شماره 2»
درس: احکام فردي و اجتماعي با زمينه "اي مسلمانان کفار ويهود و نصاري چنين اند شما آنطور نباشيد".
«یادداشت شماره 3»
درب پاراگراف 18- آیات 120-109: انتقاد از مسيحيان به خاطر عقايد باطلشان.
«یادداشت شماره 4»
«نگاه»ی که در اثر عمل به شماره های 1 تا 8 بدست آورده ایم.
حالا با این نگاه که دارای آن محورهای چهارگانه فوق است اگر به سراغ همان آیه 119 برویم چنان معانیی برایمان آشکار می شود که موجب حیرتمان خواهد شد."برگرفته از مقدمه کتاب خودآموز فهم قران آقای مهندس جمال گنجه ای
ویرایش بوسیله کاربر 1397/03/24 02:42:32 ب.ظ
| دلیل ویرایش: edit