رتبه: Advanced Member
گروه ها: member
تاریخ عضویت: 1390/03/30 ارسالها: 101
تشکرها: 1 بار 12 تشکر دریافتی در 9 ارسال
|
حرکت ، سرعت ، سبقت
فَاسْتَبِقُواْ الْخَیرَْاتِ (148- بقره)
توصیه قرآن کریم در انجام امور خیر و عمل صالح، ابتدا حرکت است و بعد سرعت است و سپس سبقت.
حرکت ، همان عمل کردن به کارهای خیر است که تمام عبادتهای مستحب و واجب را در بر میگیرد و متصف شدن به فضایل اخلاقی را شامل میشود.
سرعت در این امور هم به این است که هرگاه زمینه انجام آن فراهم شد، بدون فوت وقت آن کار عملی شود.
امام باقر علیهالسلام مرتب سفارش میکردند: «إِذَا هَمَمْتَ بِخَیْرٍ فَبَادِرْ فَإِنَّکَ لَا تَدْرِی مَا یَحْدُثُ»
هنگامی که تصمیم به کار خیری گرفتی فوراً آن را انجام بده و آن را به بعد موکول نکن؛ چون نمیدانی بعد چه میشود.
سبقت که به معنای پیشی گرفتن است به دو صورت واقع میشود یکی در اصل انجام است که فرد از دیگرانی که آنها نیز داوطلب آن کار خیر هستند
پیشی گرفته و مثلاً زودتر از آنها دست به جیب شده و مشکل نیازمندی را به میزان توان خودش برطرف میسازد. دیگری سبقت در کمیت آن کار خیر است؛
به این شکل که فرد از دیگرانی که آنها هم عامل به کار خیر یا دارای فضیلت اخلاقیاند گوی سبقت را ربوده و از آنها متواضعتر، صبورتر و مانند آن است.
قرآن کریم چنین مؤمنانی را به مقام قرب الهی بشارت میدهد و میفرماید: «السَّابِقُونَ السَّابِقُونَ*أُوْلَئکَ الْمُقَرَّبُونَ[]»کلمات کلیدی: سبقت سرعت خیرات ویرایش بوسیله کاربر 1403/02/28 10:47:54 ق.ظ
| دلیل ویرایش: ویرایش
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, member تاریخ عضویت: 1394/12/17 ارسالها: 651 تشکرها: 7 بار 31 تشکر دریافتی در 31 ارسال
|
*⚛💮سرعت در كار خير*
💠يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَأُولَئِكَ مِنَ الصَّالِـحِينَ ال عمران/114
🌱[و نيز] به خدا و روز بازپسين ميگرايند و به معروف امر و از منكر نهي ميكنند و در نيكيها ميشتابند و همين كسان از شايستگانند.
🔷✨سرعت داشتن در کارهاي خير نشانه انگيزه و اشتياق در جلب رضاي خدا و شتابورزي در آن است. فعل «يُسَارِعُونَ» 7 بار در قرآن آمده است که 3 مورد آن ناظر بر شتاب ورزيدن در کارهاي نيکوست.
🔹سرعت در كار خير، ارزش آن را بيشتر مىكند. «يُسارِعُونَ فِي الْخَيْراتِ»
🔹سبقت وسرعت صالحان در نيكىها، موسمى نيست دائمى است. «يسارعون»
🔹افراد صالح، كسانى هستند كه با نشاط وشتاب، به سراغ هر كار خيرى مىروند، نه فقط بعضى از كارها. «الخيرات»
📚تفاسير بازرگان و نور
┄═❁🍃❈🌸❈🍃❁═┄
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: Moderator, member تاریخ عضویت: 1394/12/17 ارسالها: 651 تشکرها: 7 بار 31 تشکر دریافتی در 31 ارسال
|
﷽ *🌸🌱به سوي مغفرت خدا و بهشت بشتابيد*.
*💮🔶 وَ سارِعُوا إِلى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ «133» ال عمران* *🔷براى نيل به آمرزشى از پروردگارتان وبهشتى كه وسعت آن به قدر آسمانها و زمين است و براى پرهيزكاران آماده گرديده، بشتابيد*.
🐬🌱 مسابقه در مسیر سعادت! به دنبال آیات گذشته که بدکاران را تهدید به مجازات آتش و نیکوکاران را تشویق به رحمت الهی میکرد، در این آیه کوشش و تلاش نیکوکاران را تشبیه به یک مسابقه معنوی کرده که هدف نهایی آن آمرزش الهی و نعمتهای جاویدان بهشت است، میفرماید: «برای رسیدن به آمرزش الهی بر یکدیگر سبقت بگیرید» (وَ سارِعُوا إِلی مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّکُمْ).
🌱از آنجا که رسیدن به هر مقام معنوی بدون آمرزش و شستشوی از گناه ممکن نیست، هدف این مسابقه معنوی در درجه اول مغفرت و دومین هدف آن بهشت قرار داده شده «بهشتی که وسعت آن، پهنه آسمانها و زمین است» (وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ).
💮👈- «سَارِعُواْ» فعل امرِ سرعت گرفتن [در باب مفاعله- مسارعه]، رقابت در سرعت و افزايش آن نسبت به پيشتازان ديگر را ميرساند. گويي مسابقة سرعتي ميان دوندگان به سوي پيراسته شدن و به پرديس پروردگار نائل گشتن در جريان است كه نيروي محركة آن پرواپيشگي [تقوا] ميباشد. آيات پيش از آن، در پرهيز از رِباخواري در كسب ثروت از طريق بهرهكشي از بينوايان بود و اين آيه، راه وصول به ثروت جاويدي را كه آسمانها و زمين را در بر ميگيرد مينماياند.
🌱آمرزش گناه، كار الهى است و مراد از سرعت به سوى مغفرت، سرعت به سوى كارى است كه مغفرت را بدنبال داشته باشد. 🌴🌹حضرت على عليه السلام در تفسير اين آيه فرمودند: «سارعوا الى أداء الفرائض» براى انجام تكاليف الهى بر يكديگر سرعت بگيريد.
1⃣- سرعت در كار خير، ارزش آن را بالا مىبرد. «سارِعُوا» 2⃣- سرعت در توبه و جلب غفران الهى، لازم است. «سارِعُوا إِلى مَغْفِرَةٍ»
3⃣- اوّل بخشيده شدن، سپس بهشت رفتن. «مَغْفِرَةٍ ... جَنَّةٍ» 4⃣- لازمهى سرعت به سوى بهشت متّقين، قرار گرفتن در زمرهى متّقين است.«جَنَّةٍ ... أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ»
📚تفسير نور و نمونه و بازرگان
|
|
|
|
رتبه: Advanced Member
گروه ها: member, Administrators تاریخ عضویت: 1390/02/31 ارسالها: 1,064 48 تشکر دریافتی در 28 ارسال
|
#باورها_و_رفتارهای_قرآنی سوره #مائده #صفحه_116
⭕️بجاي #اختلاف و نفي همديگر، در #خيرات #سبقت گيريد.
🔸فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ «مائده 48»
پس [به جاي اختلاف و نفي يكديگر] در نيكيها از هم سبقت گيريد، كه بازگشت همة شما [=خط پايان مسابقه] به سوي خداست، آنگاه [در قيامت] شما را به آنچه در آن يكسره اختلاف ميكرديد آگاه خواهد كرد.
"#سبقت در خيرات كنيد، خيراتى كه عبارت است از همان #احكام و #تكاليف #شريعت و به جاى سبقت گرفتن در عمل به اين احكام خود را مشغول به #اختلافاتى كه بين شما و ديگران هست نكنيد كه مرجع و برگشت همه شما و آنان به سوى پروردگارتان است و پروردگارتان شما را به آنچه كه در بارهاش اختلاف مىكرديد خبر مىدهد و بين شما و آنان حكمى قاطع و قضاوتى عادلانه خواهد كرد" 📚تفسير الميزان
👈-«خَيْرَاتِ» جمع خير، به چيزي گفته ميشود كه #مرغوب و #مطلوب و مورد پسند همگان باشد. «اختيار» نيز به انتخاب و پذيرش اين نيكوييها گفته ميشود. -↩️ تاريخ بشر از رقابت در توسعة قدرت سياسي و اقتصادي و جنگهاي ملي يا مذهبي حكايتها دارد. در اين آيه بندگان را از رقابت در مادّيات و دنياي زودگذر، به سبقت در هرآنچه خير و خوبي است دعوت ميكند. در قرآن 4 بار مؤمنين را بر #سبقت در كار خير تشويق كرده است . 👈-در قرآن 19 بار تأكيد شده كه روز قيامت خدا شما را به آنچه در عمر دنيايي كردهايد آگاه خواهد كرد. از اين تعداد، 15 بار به اعمال ارادي آدميان، 2 بار به اختلافات مردم با يكديگر، يكبار به آنچه ظاهر نمايي ميكنند [بِمَا كَانُوا يَصْنَعُونَ] و يكبار به افعال آنها اشاره شده است. واقعيت نشان ميدهد كه در طول 14 قرن گذشته، نه اختلافات نظري ميان مسلمانان با اهل كتاب حل شده و نه حتي اختلافات شيعه و سُني! كه اگر پيچيدهتر نشده باشد، گِرهاي گشوده نشده است، پس چرا اختلافات را به خدا و در آخرت حواله ندهيم و امروز را با مسالمت، حفظ عقايد خود و پذيرش حق دگرانديشي در كنار هم زندگي نكنيم؟
💫تفسير بازرگان.
|
سیدکاظم فرهنگ |
|
|
|
جهش به انجمن
شما مجاز به ارسال مطلب در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ارسال پاسخ در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به حذف مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ویرایش مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ایجاد نظر سنجی در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به رای دادن در این انجمن نمی باشید.