logo
پر بازدید ترین عناوین تالار از ابتدا: مطالب زیبا با آیات (تعداد مشاهده:193207)    ایه 59 سوره احزاب(حجاب):زنان مسلمان،جلباب(روپوش) رابه بدن خود نزدیک کنند تا مورد اذیت قرار نگیرند (تعداد مشاهده:161673)    آیا زنان کفار که به اسارت مسلمانان در می آیند بر مسلمانان حلال میشوند و زناشویی با آنها اشکال ندارد (تعداد مشاهده:155829)    اوقات نماز های یومیه در قران (تعداد مشاهده:109312)      پر بازدید ترین عناوین سه ماه گذشته: تدبر و فهم سوره ملک:فرمانروایی و اداره جهان که بی هیچ نقصی خلق شده است، در دست خداوند قادر است    معنای لغات و واژگان قرآن را بايد در ساختار متن و سياق تعيين كرد.    در بهره گیری و تملک اموال عمومی از خداپروا کنید و خصومت های مالی بین خودتان را برطرف نمایید.    چرا كشورهايي كه كافر و غير مسلمانند، اين همه باران و نعمت دارند؟             

توجه

Icon
Error

ali Offline
#1 ارسال شده : 1404/10/10 10:43:45 ق.ظ
ali

رتبه: Advanced Member

گروه ها: Moderator, Administrators, member

تشکرها: 4 بار
29 تشکر دریافتی در 29 ارسال
❇️علي ع #الگوي_حكمراني

🔷🔹جنبه حاكميتي حضرت علي ع عامتر و درس اموزتر از جنبه پدري اوست. ايكاش روز ميلادش را روز الگوي حكمراني ميناميدند نه روز #پدر
بخشي از جملات فرمان علی ع به مالک‌اشتر را مرور كنيم:

"به مردم نگو، به من فرمان دادند و من نيز فرمان مى دهم، پس بايد اطاعت شود، كه اين گونه #خودبزرگ‌بينى دل را فاسد، و دين را پژمرده، و موجب زوال نعمت هاست.

🔷🔹بدان اى مالك هيچ وسيله اى براى جلب اعتماد والى به رعيّت بهتر از #نيكوكارى_به_مردم، و تخفيف ماليات، و #عدم_اجبار مردم به كارى كه دوست ندارند، نمى باشد،
پس در اين راه آنقدر بكوش تا به وفادارى رعيّت، خوشبين شوى، كه اين خوشبينى رنج طولانى مشكلات را از تو بر مى دارد، پس به آنان كه بيشتر احسان كردى بيشتر خوشبين باش، و به آنان كه بد رفتارى كردى بد گمان تر باش.

🔷🔹و به هيچ كدام از اطرافيان و #خويشاوندانت زمين را واگذار مكن، و 👌به گونه اى با آنان رفتار كن كه قرار دادى به سودشان منعقد نگردد كه به مردم زيان رساند، مانند آبيارى مزارع، يا زراعت مشترك، كه هزينه هاى آن را بر ديگران تحميل كنند، در آن صورت سودش براى آنان، و عيب و ننگش در دنيا و آخرت براى تو خواهد ماند.

🔷🔹هرگز پيشنهاد #صلح از طرف دشمن را كه خشنودى خدا در آن است رد مكن، كه آسايش رزمندگان، و آرامش فكرى تو، و امنيّت كشور در صلح تأمين مى گردد.
لكن زنهار زنهار از دشمن خود پس از آشتى كردن، زيرا گاهى دشمن نزديك مى شود تا غافلگير كند، پس دور انديش باش، و خوشبينى خود را متّهم كن.
حال اگر #پيمانى بين تو و دشمن منعقد گرديد، يا در پناه خود او را امان دادى، به عهد خويش وفا دار باش، و بر آنچه بر عهده گرفتى امانت دار باش، و جان خود را سپر پيمان خود گردان، زيرا هيچ يك از واجبات الهى همانند وفاى به عهد نيست. كه همه مردم جهان با تمام اختلافاتى كه در افكار و تمايلات دارند، در آن اتّفاق نظر داشته باشند. تا آنجا كه مشركين زمان جاهليّت به عهد و پيمانى كه با مسلمانان داشتند وفادار بودند، زيرا كه آينده ناگوار پيمان شكنى را آزمودند.

🔷🔹از #خونريزى بپرهيز، و از خون ناحق پروا كن، كه هيچ چيز همانند خون ناحق كيفر الهى را نزديك مجازات را بزرگ نمى كند، و نابودى نعمت ها را سرعت نمى بخشد و زوال حكومت را نزديك نمى گرداند، و روز قيامت خداى سبحان قبل از رسيدگى اعمال بندگان، نسبت به خون هاى ناحق ريخته شده داورى خواهد كرد، پس با ريختن خونى حرام، حكومت خود را تقويت مكن.

🔷🔹پس بخشى از وقت خود را به كسانى اختصاص ده كه به تو نياز دارند، تا شخصا به امور آنان رسيدگى كنى، و در مجلس عمومى با آنان بنشين و در برابر خدايى كه تو را آفريده فروتن باش، و سربازان و ياران و نگهبانان خود را از سر راهشان دور كن تا سخنگوى آنان بدون اضطراب در سخن گفتن با تو گفتگو كند،
من از رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و سلّم بارها شنيدم كه مى فرمود: «ملّتى كه #حق_ناتوانان را از زورمندان، بى اضطراب و بهانه اى باز نستاند، رستگار نخواهد شد».
پس درشتى و سخنان ناهموار آنان را بر خود هموار كن، و تنگ خويى و خود بزرگ بينى را از خود دور ساز تا خدا درهاى رحمت خود را به روى تو بگشايد، و تو را پاداش اطاعت ببخشايد، آنچه به مردم مى بخشى بر تو گوارا باشد، و اگر چيزى را از كسى باز مى دارى با مهربانى و پوزش خواهى همراه باشد.

🔷🔹هيچ گاه خود را فراوان از مردم پنهان مدار، كه پنهان بودن رهبران، نمونه اى از تنگ خويى و كم اطّلاعى در امور جامعه مى باشد. نهان شدن از رعيّت، زمامداران را از دانستن آنچه بر آنان پوشيده است باز مى دارد، پس كار بزرگ، اندك، و كار اندك بزرگ جلوه مى كند، زيبا زشت، و زشت زيبا مى نمايد، و باطل به لباس حق در آيد.

🔷🔹#مهربانى با مردم را پوشش دل خويش قرار ده، و با همه دوست و مهربان باش. مبادا هرگز، چونان حيوان شكارى باشى كه خوردن آنان را غنيمت دانى،
زيرا مردم دو دسته اند، دسته اى #برادر دينى تو، و دسته ديگر #همانند_تو در آفرينش مى باشند.

📚نامه 53 نهج البلاغه

👈جنبه حاكميتي حضرت علي ع عامتر و درس اموزتر از جنبه پدري اوست. ايكاش روز ميلادش را روز الگوي حكمراني ميناميدند نه روز #پدر
بخشي ديگر از جملات ايشان را مرور كنيم:

🔰قَالَ أَيُّهَا النَّاسُ عَنْ مَلَإٍ وَ إِذْنٍ إِنَّ هَذَا أَمْرُكُمْ‌ لَيْسَ لِأَحَدٍ فِيهِ حَقٌّ إِلَّا مَنْ أَمَّرْتُمْ.
ای مردم حاضر و غایب، مسئله حكومت، امر و #حق شماست كه كسی در آن حقی ندارد، مگر فردی كه شما او را حاكم كردید.
بحار الأنوار، علامه مجلسی، ج ‌۳۲، ص ۸.)

🔰«دادگری را به کار بر و از #زورگویی و رو آوردن به ستم بپرهیز زیرا زورگویی مردم را به کوچ و پراکندگی می‌کشاند و ستمگری آنان را به #شورش مسلحانه فرا می‌خواند.»
(حکمت۴۷۶، ترجمه موسوی گرمارودی)

🔰از سخيف ترين حالات واليان در نزد مردم صالح اين است كه مردم پندارند كه آنان دوستدار فخر و مباهات اند. و بناى كار خود بر #كبر و غرور مى نهند.
من ناخوش دارم كه در پندار شما چنين آيد كه من خواهان ثنا و ستايشم و سپاس خدا را كه چنين نيستم. اگر هم دوست مى داشتم كه بستايندم به سبب فروتنى در برابر پروردگارم آن را ترك مى كردم. زيرا تنها اوست كه سزاوار عظمت و كبرياست.
بسيار افتد كه مردم پس از انجام كار مهمى كه كرده اند، خواهند كه آنان را بستايند، 👈ولى مرا به سبب فرمانبرداريم از خدا و نيز رفتار نيكويى كه با شما داشته ام، به نيكى #مستاييد زيرا هنوز حقوقى است كه من ادايشان نكرده ام و فرايضى بر گردن من است كه بايد آنها را بگزارم.
آنسان كه با #جباران سخن مى گويند، با من سخن مگوييد و از من پنهان مداريد آنچه را از مردم خشمگين به هنگام خشمشان پنهان مى دارند. نيز به چاپلوسى و #تملق با من آميزش مكنيد.
و مپنداريد كه گفتن حق بر من گران مى آيد. و نخواهم كه مرا بزرگ انگاريد، زيرا هر كه #شنيدن_حق بر او گران آيد، يا نتواند اندرز كسى را در باب عدالت بشنود، عمل كردن به حق و عدالت بر او دشوارتر است.
پس با من از #گفتن_حق يا رأى زدن به عدل باز نايستيد، زيرا من در نظر خود بزرگتر از آن نيستم كه مرتكب خطا نشوم و در اعمال خود از خطا ايمن باشم. مگر آنكه، خدا مرا در آنچه با نفس من رابطه دارد، كفايت كند زيرا او تواناتر از من به من است.

📚خطبه 216

ali Offline
#2 ارسال شده : 1404/10/22 07:25:57 ب.ظ
ali

#نکات_آموزنده از #نهج‌البلاغه

❇️علي ع #الگوي_حكمراني

🔰سخنى از آن حضرت (ع) هنگامى كه يارانش در باب حكميت با او راه مخالفت پيش گرفتند، فرمود: اى مردم، كار من با شما به گونه اى بود كه به دلخواه من بود. تا زمانى كه جنگ ناتوانتان ساخت. به خدا سوگند، چيزهايى را از شما گرفت، ولى چيزهايى را هم برايتان باقى گذاشت و دشمنان شما را بيش از شما ناتوان ساخت.
👈من ديروز فرمانده بودم، امروز فرمانپذيرم. ديروز من نهى مى كردم امروز مرا نهى مى كنند. شما دوست داريد كه زنده بمانيد
👈و من نمى توانم شما را به كارى #وادارم كه خود نمى خواهيد.

📚ترجمه آیتی-خطبه 199-

🔰«به خدا سوگند، اگر شب را تا بامداد بر بسترى از خار سخت بيدار بمانم يا بسته به زنجيرم بر روى زمين بكشانند، مرا دوست داشتنى‌تر از آن است كه در روز شمار به ديدار خدا و پيامبرش روم، در حالى كه، به يكى از بندگانش ستمى كرده يا پشيزى از مال مردم را به غصب گرفته باشم.
چگونه بر كسى ستم روا دارم به خاطر نفسى كه پيوسته روى در فنا دارد و سالها و سالها زير خاک آرميدن خواهد.»
➖(خطبه۲۱۵، ترجمه عبدالمحمد آیتی)

🔰سخنى از آن حضرت (ع) هنگامى كه شنيد گروهى از اصحابش در جنگ صفين، شاميان را #دشنام مى گويند چنين فرمود:
دوست ندارم كه شما دشنام‌دهنده باشيد. ولى اگر به توصيف اعمال و بيان حالشان بپردازيد، سخنتان به صواب نزديک‌تر و عذرتان پذيرفته‌تر است.
به جاى آنكه دشنامشان دهيد، بگوييد:
بار خدايا خونهاى ما و آنها را از ريختن نگه دار
و ميان ما و ايشان #آشتى انداز
و آنها را كه در اين گمراهى هستند راه بنماى.
تا هر كه حق را نمى‌شناسد، بشناسد و هر كه آزمند گمراهى و دشمنى است از آن باز ايستد.»
➖(خطبه۱۹۷، ترجمه عبدالمحمد آیتی)

🔰«بايد که محبوبترين کارها در نزد تو، کارهايی باشد که با ميانه‌روی سازگارتر بود و با عدالت دمسازتر و خشنودی رعيت را در پی داشته باشد زيرا خشم توده‌های مردم، خشنودی نزديکان را زير پای بسپرد و حال آنکه، خشم نزديکان اگر توده‌های مردم از تو خشنود باشند، ناچيز گردد.»
➖(نامه ۵۳ خطاب به مالك اشتر، ترجمه عبدالمحمد آیتی)

🔰پیامبر با من پیمان بست که هیچ کس را به سوی خود نخوانم مگر این که او خود به نزدم آید،پس جز این نیست که من مانند کعبه ام، به سوی من می آیند، نه این که من به سوی دیگران بروم.
👈اگر در سلامتی (و آرامش) پذیرای ولایت تو شدند و به (حکومت) تو رضایت دادند اداره امور آنان را بر عهده بگیر و اگر در مورد تو اختلاف کردند آنان را به خودشان وا گذار"

(ابن طاووس، کشف المحجة، ص۱۸۰، فردوس الأخبار ج 5، ص 406، رقم الحديث: 8309)

ali Offline
#3 ارسال شده : 1404/11/02 02:31:32 ب.ظ
ali

🟡ا گر از من بپرسند در تاریخ چهارده قرن ادبیات اسلامی، چه کتابی معرف #حقوق_عمومی اسلامی است می‌گویم #نهج‌البلاغه؛ آنجا که به عنوان یک #حاکم می‌گوید از من#انتقاد کنید و #حق_انتقاد دارید.

❇وقتی نهج‌البلاغه را باز می‌کنیم در عین حال که او فرمانروا است و حکومت #عادلانه دارد (نامه مالک اشتر نمونه این عدل است) اما بین زهد و حاکمیت را جمع کرده است.
او زهدش را درون حکومت و فرمانروایی اش نشان می‌دهد و این رویکردی است که خلاف مکتب‌های اخلاق سیاست است.
از چنین شخصیتی که دارای صفات متضاد است چنین کتابی بیرون آمده است.
همه چیز در این کتاب هست. حال چه کسی می ‌تواند این اثر را شرح کند؟ چه کسی سزاوار است این کتاب با این همه مطالب مختلف را شرح کند؟
ما فرزند حوزه هستیم و افراد را می‌شناسیم. تعدادی از افراد متخصص در یک رشته هستند و تقوای آنان این اقتضا را دارد که مخالف علوم دیگر نباشند و حداقل به رشته‌هایی که نمی‌دانند حمله نکنند، البته همه اینگونه نیستند و عده‌ای چنان متخصص در یک رشته می‌شوند که به رشته‌های دیگر حمله و رشته‌های دیگر را سرکوب می‌کنند.

🔖اگر از من بپرسند در تاریخ چهارده قرن ادبیات اسلامی، چه کتابی معرف حقوق عمومی اسلامی است می‌گویم نهج‌البلاغه؛
آنجا که به عنوان یک #حاکم می‌گوید از من#انتقاد کنید و #حق_انتقاد دارید.
در کدام کتاب بهتر از نهج‌البلاغه حقوق اپوزیسیون محترم شمرده شده است؟
درد بی درمان امروز دنیا عدم توجه به #حقوق_اقلیت و حقوق اپوزیسیون است؛ دم از دموکراسی و احترام به حقوق اکثریت می‌زنند در حالی که دموکراسی احترام به حق اقلیت است چون اکثریت که قدرت را دارد و این در نهج‌البلاغه شکوفا شده است که حقوقی از این دست چگونه باید رعایت شود و اگر یک فقیه ذیل این حرف‌ها حرف بزند فقیهانه و خواندنی می‌شود.

🔖فقیهانه سخن گفتن را ذیل #نهج_البلاغه می‌بینیم. حقوق خوارج و کسانی که #مسلحانه قیام کرده‌اند و برخورد مولا(ع) با #خوارج یکی از زیباترین مواردی که در نهج‌البلاغه آمده است.
#حقوق_بشر که حضرت به والی‌اش می‌فرماید، یازده قرن قبل از اعلامیه #حقوق_بشر در نهج البلاغه آمده است.
در قرن حاضر پس از جنگ جهانی بود که اعلامیه حقوق بشر را نوشتند و مهم‌ترین اصل آن را نیز برابری انسان‌ها قرار دادند؛ بنابراین چنین عباراتی را حتما باید یک حکیم شرح کند.
کجا هستند کسانی که ضدفلسفه هستند و بتوانند این عبارت نهج‌البلاغه را معنا کنند؟

🎙آیت الله سيد مصطفي محقق داماد

کاربرانی که در حال مشاهده انجمن هستند
Guest
جهش به انجمن  
شما مجاز به ارسال مطلب در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ارسال پاسخ در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به حذف مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ویرایش مطلب ارسالی خود در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به ایجاد نظر سنجی در این انجمن نمی باشید.
شما مجاز به رای دادن در این انجمن نمی باشید.

قدرت گرفته از YAF 1.9.6.1 | YAF © 2003-2026, Yet Another Forum.NET
این صفحه در مدت زمان 0.285 ثانیه ایجاد شد.